Roep om CO2 afrekening tijdens Afval & Recycling Industrie 2017

Op 23 maart vond voor de 7e keer het Afval & Recycling Industrie Congres plaats in het Philips Stadion te Eindhoven. Een congres met goede sprekers, inhoudelijke lezingen en een treffend slot van Yuri van Geest, die één ieder nog eens goed wakker schudde: “De wereld verandert snel en wij moeten zorgen dat we hierin mee gaan”. Met ruim 100 aanwezige professionals, topsprekers met interessante lezingen en onder bezielende leiding van dagvoorzitter Freek van Eijk kan het Afval & Recycling Industrie Congres 2017 “Zoeken naar de grenzen van techniek” als zeer geslaagd worden omschreven.

Na een ochtend excursie op de recyclingplant van Baetsen Recycling opende Burgemeester John Jorritsma van de Gemeente Eindhoven het congres.

CO2 afrekening
Marco Waas, directeur RD&I and Technology van Akzo Nobel gaf een kijkje in de innovatie agenda van het bedrijf en de planning voor de Waste2Chemicals plant in Rotterdam Botlek.
Tijdens zijn presentatie kwam naar voren dat het slagen van een businesscase afhankelijk is van de prijs van grondstoffen. Discussie met zaal gaf als mogelijke oplossing een CO2 afrekening model? Een oplossing die later door meerdere sprekers werd aangehaald. Dit was een goede rede voor de dagvoorzitter om deze oproep te herhalen! ‘Moeten we niet naar een model waarbij de besparing op CO2 uitstoot leidend is, in plaats van te concurreren op grondstofprijs’

Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec vertelde hoe zijn bedrijf praktische invulling geeft aan de circulaire economie en tegen welke problemen zij aanlopen bij productontwerpen waarbij duidelijk niet is nagedacht over de uiteindelijke recycling van het product. Ook vertelde hij dat zijn bedrijf het MVO heeft geïntegreerd in de bedrijfsvoering: Via aangepaste werkzaamheden voorziet Coolrec in werk voor 40 fte in Nederland en 130 fte in Frankrijk. Wij noemen dit Sociale Economie.

Tijdens het tafelgesprek met Peter Lamers (Baetsen-Groep), Sietse Agema (AEB), Leon Graff (Smurfit Kappa) en Martijn Lopes Cardozo (Black Bear) was het antwoord op de vraag of er grenzen zijn aan de techniek in afvalmanagement, we zijn nog maar net begonnen met de toepassing van de techniek maar deze sluit bijvoorbeeld de Sociale Economie zeker niet uit.

Na een les over ‘Burgerpparticipatie’ van Prof.dr. Peter Achterberg, Hoogleraar Social and Behavioral Sciences aan de Universiteit van Tilburg, vertelde Wethouder Robert Visser van de Gemeente Son en Breugel met welke communicatietechnieken er in de gemeente gedragsverandering heeft kunnen plaatsvinden bij de transitie naar omgekeerd inzamelen.

Slimme containers
Frans van Trijp van Cure Afvalbeheer gaf de aanwezige inzicht in de besparingen die zij realiseren met het inzamelen op vullingsgraadmeting van de container. Menno Beukema van BWaste vertelde vervolgens hoe deze techniek via internet of things werkt.

Het Afval & Recycling Industrie congres georganiseerd door Management Producties voorzag duidelijk in een behoefte.

Via deze link kunt u meer foto’s bekijken: https://www.flickr.com/photos/managementproducties/sets/72157678575930283