Resultaten met proef duobak in Haarlem zijn positief

In het voorjaar van 2015 heeft Spaarnelanden in opdracht van de gemeente Haarlem in drie wijken duobakken uitgedeeld voor een proef met gescheiden inzameling van papier en kunststof. De evaluatie laat zien dat de tussenstand van de proef positief is.

Voor de proef zijn 2.949 duobakken uitgezet in Molenwijk, Boerhaavewijk en een deel van het Ramplaankwartier. Van de 2.574 huishoudens die de duobak accepteerden, gebruikt 93% de container. Begin juli zijn huis-aan-huis enquêtes afgenomen om te evalueren of de inzameling naar wens verloopt. Ook heeft Spaarnelanden gemeten hoe goed het gaat met het scheiden van papier en kunststof in de drie wijken.

Positieve resultaten
De tussenstand van de proef is geslaagd. Zo hebben de mensen in de proefwijken ruim 5 keer zoveel kunststof gescheiden en bijna 1,5 keer zoveel papier. Dat is een mooi resultaat want zo kunnen papier en kunststof als waardevolle grondstof worden hergebruikt in nieuwe producten in plaats van dat het bij het restafval terechtkomt en wordt verbrand. Van 15 kilo oud papier kunnen bijvoorbeeld 250 Donald Ducks worden gedrukt. En van de energie die wordt bespaard door het recyclen van 1 boterkuipje kan een 60 Watt-lamp zes uur branden. Daarom is het zonde als deze stromen bij het restafval terechtkomen.

Bewoners enthousiast
Van de ondervraagde bewoners in de proefwijken staat 95% positief tegenover afvalscheiding. Ook vindt 85% van deze inwoners de duobak veel gemakkelijker dan de ondergrondse container. In de proefwijken is 20% door de duobak gestart met oud papier scheiden en 50% is gestart met plastic scheiden.

Hoe verder?
De gemeente Haarlem neemt de resultaten van de proef mee en besluit in het voorjaar 2016 over de wijze van inzameling van papier en kunststof. Dit besluit zal onderdeel zijn van een breder strategisch plan voor afvalscheiding wat de gemeente Haarlem in samenwerking met Spaarnelanden opstelt. De bewoners in Molenwijk, Boerhaavewijk en het Ramplaankwartier houden voorlopig hun duobak en kunnen papier en plastic gescheiden blijven aanbieden.

Download hier de infographic: resultaten-proef-duobak-haarlem-spaarnelanden-infographic