Renewi zag vorig jaar een lichte daling in zowel omzet als winstgevendheid en kondigde de verkoop van UK Municipal aan. Dit bleek uit de jaarcijfers van de afval- en recyclingspecialist, die zowel in Londen als Amsterdam op de beurs genoteerd is. Renewi heeft een bindende overeenkomst gesloten met het Britse Biffa Limited voor de verkoop van UK Municipal. Volgens CEO Otto de Bont zal deze verkoop de winst “substantieel” verbeteren en de kasstroom verhogen. “De aandeelhouderswaarde verbetert,” aldus de CEO. “We zullen ons nu volledig richten op groei in de meest aantrekkelijke en geavanceerde recyclemarkten van Europa.” Door de desinvestering zal de vrije kasstroom van Renewi direct met 15 tot 20 miljoen euro verbeteren, en de EBIT-marge zal met minstens 50 basispunten stijgen. De totale impact van de verkoop van UK Municipal bedraagt volgens Renewi 154 miljoen euro, inclusief transactiekosten. Netto worden de kosten geschat op ongeveer 57 miljoen euro. Daarnaast meldde Renewi dat ATM afgelopen jaar 100 kiloton aan thermisch gereinigde grond (TGG) heeft overgedragen.

Jaarcijfers
De omzet daalde in het afgelopen boekjaar licht naar 1,7 miljard euro. Eind april gaf Renewi al aan dat de omzet in het boekjaar, dat eindigde op 31 maart, iets lager zou uitvallen op jaarbasis. De afval- en recyclingspecialist met een notering op het Damrak meldde toen ook dat door voortdurende kostenverlagingen, digitalisering, uitvoering van strategische initiatieven en een sterk momentum in de tweede helft van het jaar, de onderliggende EBIT-marge verbeterd zou zijn.
De onderliggende EBIT bedroeg afgelopen jaar 105,5 miljoen euro, vergeleken met 131,7 miljoen euro een jaar eerder. Analisten hadden een daling tot 108 miljoen euro verwacht.

Het verlies kwam afgelopen jaar uit op 30,9 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 67 miljoen euro een jaar eerder. Dit verlies was te wijten aan de verkoop van UK Municipal, waarvoor Renewi een bijzondere last van 64,5 miljoen euro noteerde. De vrije kasstroom daalde van 25,3 miljoen naar 20,9 miljoen euro. De netto schuld bedroeg eind maart 368 miljoen euro, in lijn met de voorlopige cijfers. De schuldratio was 2,1. Renewi kondigde een slotdividend aan van 5 pence per aandeel. Het bedrijf had eerder aangekondigd dat het over het boekjaar 2024 een “bescheiden” dividend zou uitkeren.

Vooruitzichten
Voor het nieuwe boekjaar verwacht Renewi een terugkeer naar omzetgroei en een “significante” verbetering van de marge, “in lijn met de huidige consensus.”
Voor het boekjaar 2025 voorspelt de analistenconsensus een omzetstijging naar ruim 1,9 miljard euro en een onderliggende EBIT van 126 miljoen euro. Renewi bevestigde donderdag opnieuw de doelstellingen voor de middellange termijn, waaronder een onderliggende EBIT-marge van 8 tot 10 procent en een autonome omzetgroei van meer dan 5 procent per jaar.