Renewi: Sterke prestaties in eerste halfjaar, met goede strategische vooruitgang

Renewi plc (LSE: RWI), het toonaangevende Europese waste-to-product bedrijf, maakt zijn resultaten over de zes maanden tot en met 30 september 2022 bekend.

Financiële hoogtepunten

 • De onderliggende EBIT1 steeg met 16% tot € 75,2 mln. (2021: € 64,7 mln.), bij een omzetstijging van 4% tot € 952 mln. (2021: € 916 mln.)
 • De EBIT-marge steeg tot 7,9% (2021: 7,1%) gesteund door goede marges in de Commercial- en Specialities-divisies.
 • De onderliggende EBITDA* steeg tot € 131,9 mln. (2021: € 126,6 mln.)
 • Statutaire winst van € 53,4 mln. (2021: € 36,5 mln.) als gevolg van een hogere EBIT en een uitzonderlijke nettowinst** van € 10 mln.
 • Nettokernschuld*** is gestegen tot € 388 mln. (maart 2022: € 303 mln.), als gevolg van de initiële schuldimpact van € 66 mln. voor de Paro-overname en € 16 mln. aan kapitaalinvesteringen in innovatie. Netto schuld ten opzichte van EBITDA van 1,7x (maart 2022: 1.4x), in lijn met de verwachtingen.
 • Sterke operationele prestaties, het balanceren van volumedruk met kostenbeheersing en margebeheer, waarbij de inflatie wordt doorberekend aan de klanten, waren de belangrijkste factoren voor de prestaties in het eerste halfjaar. Hogere recyclageprijzen in Q1 ondersteunden de prestaties ook, evenals enkele gunstige eenmalige posten.

Strategische hoogtepunten

 • Commercial Nederland voltooide in augustus de overname van de bouw- en sloopafvalactiviteiten van Paro C&D in Amsterdam. Rationalisering en integratie van de locaties vinden nu plaats.
 • Renewi’s eerste geavanceerde sorteerlijn wordt momenteel in Gent gebouwd en is naar verwachting in de tweede helft van FY23 operationeel, zodat onze klanten kunnen voldoen aan de Vlarema 8-wetgeving, die verbiedt dat recyclebare materialen worden verbrand.
 • Goede vooruitgang wat betreft ruim € 100 mln+. aan toegezegde investeringen in circulaire innovatie, waarvan tot dusver € 45 mln. is besteed
 • Door de regelgeving en maatschappelijke druk blijft de vraag naar gerecyclede materialen toenemen en wordt afval niet gestort of verbrand maar gerecycled
 • Recyclingpercentage gestegen tot 68,4% (maart 2022: 67,2%)
 • Renewi 2.0-programma en herstelplan voor Mineralz & Water liggen op schema

Vooruitzichten

 • We zijn ons bewust van de huidige uitdagende macro-economische vooruitzichten met aanhoudende inflatoire kostendruk, de beweging van de recyclingprijzen naar genormaliseerde niveaus en aanhoudende druk op de volumes op korte termijn. De verwachtingen van het management voor het volledige jaar blijven ongewijzigd, ondanks een sterker dan verwachte prestatie in het eerste halfjaar.
 • Op de middellange termijn willen wij onze marges beschermen door de inflatie te compenseren met prijzen, volumedruk tegen te gaan met een sterke kostenbeheersing en te profiteren van onze bewezen veerkracht. We blijven op koers om de resterende €40 miljoen+ te realiseren uit de geïdentificeerde waarde verhogende initiatieven.
 • Op langere termijn blijven wij erop vertrouwen dat Renewi, nu de regelgeving de toenemende vraag naar gerecyclede materialen stimuleert, goed gepositioneerd is voor groei in zijn markten en om klanten op winstgevende wijze te bedienen naarmate de circulaire economie zich ontwikkelt en de markt voor low-carbon secundaire materialen evolueert

* De definitie en de reden voor het gebruik van niet IFRS-maatstaven zijn uiteengezet in toelichting 18.

**Inclusief wijzigingen in de disconteringsvoet na renteverhogingen door de centrale bank en de inflatoire gevolgen voor langetermijncontracten.

***De nettokernschuld, die wordt gebruikt om de schuldgraad bij banken te berekenen, is exclusief de impact van leaseverplichtingen volgens IFRS 16 en de nettoschuld in het kader van de PPP-contracten in het VK.

Otto de Bont, Chief Executive Officer:
“We leverden sterke prestaties in de eerste helft van FY23, die boven onze verwachtingen zijn. Onze focus op prijs- en kostenbeheersing, samen met sterke prijzen voor secundaire grondstoffen in het eerste kwartaal, resulteerde in een goede winstgevendheid. De omzet steeg met 4% als gevolg van prijsstijgingen die de lagere volumes voor inkomend afval meer dan compenseerden.

Onze strategie om onze leidende positie als ‘waste-to-product’-bedrijf uit te bouwen, blijkt steeds relevanter te worden met aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. De uitvoering van de strategie verloopt goed voor onze drie speerpunten. We hebben ons marktaandeel vergroot met de afronding van de overname van Paro. We recycleden meer van ons inkomend afval  met de voortdurende investering in circulaire innovaties, we zijn doorgegaan met onze reis naar digitalisering van ons bedrijf met het Renewi 2.0 programma, en het herstel van onze Mineralz & Water divisie gaat door. Samen zullen deze programma’s dit jaar €10 miljoen extra EBIT opleveren en liggen ze op schema om hun volledige potentieel te realiseren.

Hoewel de Raad van Bestuur voorzichtig blijft ten aanzien van de moeilijke macro-economische vooruitzichten op korte termijn, zijn wij ervan overtuigd dat de fundamenten van ons bedrijf ons in staat zullen stellen op langere termijn te groeien. De omvang van de verwachte economische vertraging zal onze prestaties beïnvloeden, maar de afvalvolumes zijn vanouds bestand tegen cyclische schommelingen en de voortdurende overgang naar meer recycling, gestimuleerd door wetgeving en maatschappelijke druk, blijft ons bedrijfsmodel ondersteunen”.

(Klik op tabel voor vergroting)