Nieuwe plastic sorteerlijn Renewi Gent (foto: van/via Renewi)

Op haar vestiging aan de Moervaartkaai in de haven van Gent, rees afgelopen jaar naast een gloednieuwe plastics sorteerlijn ook een nieuw gebouw voor een state-of-the art verwerkingslijn voor harde kunststoffen. Een investering om de Europese recyclingpercentages te verhogen en de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Plastic afval is een grondstof voor circulariteit
Kunststof heeft de wereld veranderd. Het is als materiaal extreem functioneel, veelzijdig en esthetisch en heeft bijgedragen aan het verbeteren van de levensstandaard en vergroten van hygiëne. Je kan niet om plastic heen. Polymeren zoals PE, PP en PET kom je in vele producten tegen en er bestaat geen sector waarin kunststof niet voorkomt. Maar, meer dan de helft van het plastic of harde kunststof geproduceerd in Europa gaat verloren: het verdwijnt in de verbrandingsoven, zwerft rond als afval of kan niet gerecycleerd worden.

Plastic is te waardevol om als afval te worden gezien. Van design, productie over inzameling en sortering tot recyclage en eindgebruik moeten verantwoordelijkheden genomen en investeringen gedaan worden.

“Renewi focust op geavanceerde operationele oplossingen die tot hoogwaardige, stabiele eindproducten leiden. Vandaar deze mooie investering in een nieuwe sorteer-, maal- en waslijn.” – Philip Heylen, Director Materials Renewi België

Geavanceerde voorsortering en verwerking
Jaarlijks zal 20.000 ton gemengd kunststofafval bij Renewi in Gent verwerkt worden.  Eerst wordt, aan de volledig nieuwe sorteerlijn, het plasticafval voorgesorteerd op verschillende mono-kwaliteiten om de kwalitatieve input voor de verwerkingslijn te waarborgen. Het verwerken gebeurt in het nieuwe gebouw waar een geavanceerde maal-en waslijn werd geïnstalleerd. Deze installatie produceert een zuiver gerecycleerd PP/PE maalgoed met een uitstekende kwaliteit om hergebruikt te worden in nieuwe, gerecycleerde kunststoftoepassingen.

Kwaliteitsborging
Dit hoog kwalitatief maalgoed is bestemd voor de industrie in binnen- en buitenland. Om onze afnemer de hoogwaardige kwaliteit van deze secundaire grondstof te garanderen, wordt ons product in ons eigen laboratorium op verschillende momenten in het productieproces getest. Op kwaliteit, maar ook op klant specifieke eisen.