Renewi, Rodepa Plastics en Sphere introduceren samen een nieuwe volledig circulaire zak voor de inzameling van zacht kunststofafval, het zogenaamde folie. Afvalfolie die met de nieuwe zak door Renewi wordt ingezameld, wordt door Rodepa Plastics gerecycled tot recyclaat dat vervolgens door Sphere wordt gebruikt om nieuwe foliezakken te maken. Hiermee ontstaat een circulair inzamelconcept waarvoor geen nieuwe fossiele grondstoffen worden gebruikt en dat een significant lagere CO2-uitstoot heeft.
Renewi zamelt bij een groot deel van haar klanten zachte kunststoffen zoals verpakkingsfolie in. Vaak wordt dit gecombineerd met de inzameling van papier en karton. Hiervoor worden zakken gebruikt waarin het folie wordt verzameld. Dit maakt het mogelijk kunststoffen eenvoudig aan de bron te scheiden en op een efficiënte manier te transporteren.
Door de samenwerking met zakkenproducent Sphere en kunststofrecyclingspecialist Rodepa Plastics, is Renewi vanaf nu in staat om van een deel van het ingezamelde kunststofafval, hoogwaardige nieuwe inzamelzakken te maken. De grondstoffen die hiervoor gebruikt worden, komen voortaan volledig uit eigen inzamelactiviteiten waardoor we de grondstofcirkel sluiten.
Dit sluit perfect aan bij de ambities van Renewi. Met onze activiteiten dragen we bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling van onze klanten. Renewi heeft daarnaast ambitieuze doelstellingen voor de verduurzaming van haar eigen activiteiten gesteld. Samenwerking met ketenpartners draagt bij aan het behalen van onze doelstellingen.
Gijs Derks, Commercieel directeur van Renewi, is zeer te spreken over deze samenwerking: “We willen laten zien dat circulair ondernemen niet moeilijk hoeft te zijn. Vaak is het een kwestie van een gedeelde ambitie hebben, samenwerken en gewoon doen. Met dit succes laten we dat samen met Rodepa Plastics en Sphere zien en onderstrepen we onze gezamenlijke ambities om te komen tot een circulaire economie.”
Adriaan Pierik, Commercieel directeur van Sphere verteld: “Weer een project dat perfect past bij onze doelstelling. Ruim 40 jaar geleden begonnen we op onze productielocatie in Hardenberg al met het maken van afvalzakken van gerecycled materiaal. We waren destijds al bezig met een circulaire economie. Het is goed om te zien dat veel partijen om ons heen nu die dezelfde gedachten en ambities hebben. Immers, alleen als we in de gehele keten samenwerken kunnen we duurzaamheid tot een succes maken”.
“Wij recyclen al meer dan 10 jaar kunststofafval” zegt Mark Langenhof, Managing Director van Rodepa Plastics, “het circulair denken zit in ons DNA. We vormen het afval van de één om tot grondstof voor de ander. Samenwerken is daarbij essentieel. Ook deze succesvolle samenwerking met Renewi en Sphere bespaart veel CO2 en geeft ons energie om verder te ontwikkelen”.