Renewi heropent Recydel in België

Coolrec, dochteronderneming van Renewi, heeft haar Recydel vestiging in Luik, België heropend. Op de locatie verwerkt de WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) recycler afgedankte elektronische en elektrische apparatuur tot hoogwaardige secundaire grondstoffen; op jaarbasis ruim 25.000ton metalen en 13.000ton plastics.

De Recydel locatie verwerkt WEEE zoals afgedankte koelkasten via een drietal processen.
“De apparaten gaan als eerste de zogenaamde depollutielijn op waar ze van alle schadelijke stoffen als koelvloeistoffen uit koelkasten en batterijen uit elektronica worden ontdaan. Nadat de bekabeling is verwijderd gaan de elektronische apparaten de bruingoedlijn op, de koelkasten worden via een aparte witgoedlijn verwerkt”, aldus Arjen Wittekoek, directeur Coolrec. “Door middel van een intensief shredder- en scheidingsproces komen zeer schone grondstofstromen vrij. De plastics verwerken we op een andere Coolrec vestiging tot nieuwe grondstof, het ijzer en aluminium verkopen we aan de industrie en alle edelmetalen gaan naar een externe verwerker voor verdere scheiding. Coolrec is dus niet alleen een verwerker van WEEE, ook een belangrijke leverancier van secondaire grondstoffen
die bijdraagt aan de circulaire economie.”

Hoogwaardige recycling en innovatie
Coolrec recyclet WEEE zoals koelkasten, ICT-materiaal en (kleine) huishoudelijke apparaten. Deze producten worden gerecycled naar materialen zoals hoogwaardige kunststoffen, metalen en andere grondstoffen. Wittekoek: “Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn wij in staat specifieke materialen terug te winnen, zodat ze weer als grondstof worden hergebruikt in de vervaardiging van nieuwe producten. Onze circulaire gedachte en doelstelling daarbij is om bijvoorbeeld kunststoffen uit afgedankte koelkasten te leveren voor de productie van nieuwe koelkasten. Het herwinnen van deze hoogwaardige materialen leidt ook direct tot CO2-reductie, waarmee we de duurzaamheidsdoelstellingen van onze opdrachtgevers ondersteunen. Mede in samenwerking met CRM (Centrum voor Research in de Metallurgie) werken we actief aan het verder verbeteren van de kwaliteit van de secondaire grondstoffen.”

Werkgelegenheid
Bij Renewi en Coolrec staat sociale innovatie hoog in het vaandel. “Coolrec wil continu waarde toevoegen in de keten, wat verder gaat dan enkel het verwerken van afgedankte apparatuur. We leveren daarin zowel een bijdrage op het vlak van circulaire economie als sociale innovatie. Onderdeel daarvan is het creëren van werkgelegenheid in Wallonië, met extra aandacht en ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus Wittekoek. “Van de ruim 60 medewerkers die werkzaam zijn bij Recydel hebben er 15 deze achterstand. In onze totale medewerkerspopulatie heeft 19% een achterstand tot de arbeidsmarkt, daarmee ben ik verheugd hen van dagdagelijks werk te kunnen voorzien.”