Renewi gestart met inzameling gft en restafval in de gemeente Westerkwartier

Met ingang van 1 januari 2020 is Renewi Overheidsdiensten gestart met de inzameling van het gft en restafval in de gehele gemeente Westerkwartier. Begin september vorig jaar verkreeg Renewi de gunning voor deze dienstverlening na een Europese aanbesteding.

Renewi Overheidsdiensten, onderdeel van Renewi en gespecialiseerd in huis-aan-huis afvalinzameling, is geen onbekende in de gemeente. De afgelopen jaren verzorgden zij al de inzameling van gft- en restafval in de voormalige gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn. In dit nieuwe contract, dat een looptijd van 6 jaar heeft, is de inzameling in de gemeente Leek en het gebied Middag ook bij Renewi ondergebracht.

Woensdag 22 januari jl. bezegelden Wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier en Stado Bezemer, Manager Renewi Overheidsdiensten, de samenwerking met de formele ondertekening van het inzamelcontract.

Uniek in de samenwerking is dat Renewi voor de inzameling gaat rijden met twee voertuigen die op CNG rijden. Deze zijn inmiddels besteld en worden medio 2020 in de gemeente Westerkwartier ingezet. Voor de gemeentelijke toepassing is CNG ideaal. De voertuigen hebben een laag geluidsniveau, een goede actieradius en rijden op groengas waardoor de CO2-uitstoot tot 70% kan worden teruggebracht. Hierdoor wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan een schoner milieu.

Het inzetten van CNG voertuigen was een wens van de gemeente Westerkwartier. Wethouder Hielke Westra vertelt: “Als gemeente hebben we ambities op het gebied van duurzaamheid die we ook in deze aanbesteding hebben meegenomen. Met voertuigen die op CNG rijden, maken we een mooie stap in de transitie naar een milieuvriendelijkere dienstverlening voor onze burgers.”

Stado Bezemer van Renewi vult aan: “Als Renewi zijn we druk bezig onze inzamelvloot te verduurzamen. Recent hebben we de eerste in serie geproduceerde elektrische truck aangeschaft en de inzet van CNG voertuigen past hier prima bij. De komende tijd onderzoeken we of de resterende voertuigen voor Westerkwartier vervangen kunnen worden door voertuigen op waterstof. We zijn natuurlijk erg blij dat we onze dienstverlening voor de gemeente Westerkwartier mogen voortzetten en deze op deze manier verder vergroenen.”