Renewi en Owens-Illinois tekenen nieuwe aandeelhoudersovereenkomst Maltha

Het toonaangevende waste-to-product bedrijf Renewi plc en Owens-Illinois (O-I) hebben een nieuwe aandeelhoudersovereenkomst getekend voor hun joint venture in Maltha, ter versterking van de langdurige relatie tussen de twee partners. De overeenkomst vormt een nieuwe start voor Maltha, één van Europa’s grootste glasrecyclingbedrijven. Maltha was in het verleden voor het grootste deel in handen van Van Gansewinkel. De nieuwe aandeelhoudersovereenkomst is nodig omdat eerder dit jaar de fusie tussen Van Gansewinkel en Shanks werd afgerond die resulteerde in het nieuwe bedrijf Renewi.

Renewi blijft met 67% eigenaar van de joint venture, terwijl O-I, wereldleider op het gebied van glasverpakkingen, haar belang van 33% behoudt. Gezamenlijk leveren de partners in de waardeketen een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie door hoogwaardige grondstoffen te produceren uit glasafval.

Maltha richt zich op het recyclen van vlak- en holglas tot “scherven” en glaspoeder voor hergebruik in de glasindustrie. De geproduceerde scherven en poeders worden verkocht aan toonaangevende glasfabrikanten, waaronder O-I, en producenten van andere glasproducten die een zeer zuivere grondstof vereisen. O-I gebruikt gerecyclede scherven in haar glasproductieproces, wat een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van CO2 -emissies oplevert ten opzichte van het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Bas Blom, Managing Director van Renewi’s Monostream Division:
“We zijn erg blij met de ondertekening van de nieuwe overeenkomst met O-I voor onze Maltha Joint Venture. Maltha wordt gerund door deskundigen uit complementaire onderdelen van de waardeketen voor glasproducten. Samen geven we nieuw leven aan gebruikte materialen door ervoor te zorgen dat ons circulaire product steeds opnieuw kan worden gerecycled zonder verlies van kwaliteit. De nieuwe overeenkomst vormt een stevige basis voor toekomstige groei, wat zekerheid biedt voor onze activiteiten en onze medewerkers.”

Michael. Prechtl, O-I Country Group Executive North / Central Europe:
“Maltha maakt optimaal gebruik van de unieke eigenschappen van glas. De 100% recyclebaarheid ervan garandeert dat glas het meest duurzame verpakkingsmateriaal blijft. Veel van onze productie bevat meer dan 80% gerecycled glas. Onze nieuwe overeenkomst met Renewi versterkt Maltha’s vermogen om te blijven zorgen voor een consistent, onvervuild aanbod van hoogwaardig glasscherven aan het grootste deel van de Europese O-I bedrijfsvoering.”

Maltha heeft een langdurige relatie met O-I, dat samen met oud Van Gansewinkel sinds 1996 eigenaar is van Maltha. Maltha heeft vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, Portugal en Hongarije.