REMONDIS verwerft aandeel in Högl T. E. O. GmbH

Internationale recycling bedrijf uit Lünen koopt een aandeel van 49% in Högl en intensiveert daarmee haar inzet voor energie geproduceerd uit biogas

REMONDIS, Duitslands grootste familie gerunde water en recycling bedrijf met geassocieerde ondernemingen en vestigingen in 34 landen en een jaarlijkse omzet van €6,8 miljard (2012), verwierf een aandeel van 49% in Högl T. E. O. GmbH aan het einde van januari. Högl T.E.O. GmbH, een familiebedrijf bedrijf gevestigd in de Beierse stad van Volkenschwand, richt zich voornamelijk op de ontwikkeling en toepassing van technologieën voor het genereren van hernieuwbare energie van organische materialen en andere stoffen. Als gevolg van deze transactie willen beide bedrijven nu samenwerken om te verscherpen hun activiteiten op het gebied van de verwerking van bioafval, genereren van biogas en operationele biogasinstallaties in Beieren. Deze nieuwe bijbehorende business maakt al een belangrijke bijdrage aan het helpen van de regio bereiken haar geplande “energie turnaround”, dat wil zeggen veranderende energievoorziening uit fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen.

Högl T.E.O. GmbH, die een totaal van 30 mensen in dienst, werkt een bioafval digester naast haar hoofdkantoor in Volkenschwand alsmede een digester voor hop in Wolnzach. Gecombineerd, hebben de twee fabrieken een capaciteit van ongeveer 140.000 ton. Het uitgangsmateriaal – voornamelijk gemeentelijke en commerciële bioafval, overgebleven voedsel en verouderde voedsel evenals geraspte hop wijnstokken – wordt gebruikt om biogas te produceren. Dit, op zijn beurt wordt omgezet in elektriciteit en warmte in de aangrenzende warmte- en krachtcentrale in Volkenschwand. Ca. wordt 75 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, gevoed rechtstreeks in het openbare raster rechtstreeks, daarom, bijdragen tot het voorkomen van klimaatverandering. Het residu gegenereerd door het spijsverteringsproces wordt omgezet in een hoge kwaliteit organische meststof, BIO N, die onderworpen aan de strenge kwaliteitscriteria uiteengezet door de onafhankelijke kwaliteit verzekering organisatie, ‘Gütegemeinschaft Gärprodukte e.V. is’. Het biogas geproduceerd uit de hernieuwbare grondstoffen op de locatie in Wolnzach is verfijnd totdat het heeft dezelfde kwaliteit als aardgas zodat het kan vervolgens worden ingevoerd in de lokale gasnet verbinden.

REMONDIS directeur, Frank Gärtner, onderstreepte het belang van deze transactie voor REMONDIS: “Högl T.E.O. GmbH is een ideale aanvulling op onze zakelijke activiteiten in een regio die een gestage aanvoer van topkwaliteit biomassa dankzij haar landelijke structuur en de vele agrarische garanderen kan en voedselverwerkende bedrijven gelegen er. Door dit materiaal te verteren en transformeren in elektriciteit, REMONDIS en Högl zijn, samen, waardoor een waardevolle bijdrage aan de opwekking van energie van de koolstof-neutraal en dus strijd tegen de klimaatverandering.”

De transactie moet nog worden goedgekeurd door het Bureau kartel.

Meer over Remondis