Recydur sluit na 23 jaar de poort

Elektronica recycler Recydur te Apeldoorn stopt op 1 mei met haar activiteiten. De installatie voor de verwerking van kleine afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) wordt de komende maanden ontmanteld. 15 werknemers verliezen hun baan.

Recydur begon in 1992 als verwerker van koelkasten in opdracht van meerdere gemeenten. Eind jaren negentig werd een installatie voor de verwerking van klein AEEA ontwikkeld. Uiteindelijk verwerkte deze installatie te Apeldoorn in de jaren 2008-2012 tot 22.000 ton AEEA per jaar.

Sinds de oprichting van Wecycle in 1999 werkte Recydur voor het producenten inzamelsysteem. Aan deze relatie kwam in 2012 abrupt een einde. In dat jaar koos Wecycle er voor geen nieuw contract aan Recydur te gunnen. Een aanzienlijk deel van het Nederlandse AEEA vindt sindsdien zijn weg naar Duitse recyclers.

Deze machtspositie van Wecycle op de Nederlandse AEEA markt doet Recydur nu de das om. Recydur is er de afgelopen 2 jaar niet in geslaagd om voldoende alternatieve stromen voor haar installatie aan te trekken. Geïmporteerde stromen uit Duitsland kunnen onvoldoende basis bieden voor een positieve exploitatie.

Nieuwe initiatieven in de Nederlandse AEEA markt komen te laat voor Recydur. Nederland verliest daardoor binnen 2 jaar nu haar 2e verwerker van AEEA, na het faillissement van Envicare in 2013. Gespecialiseerde verwerkers van AEEA worden schaars in Nederland; enkel Coolrec te Dordrecht en Sims-Mirec te Eindhoven bedrijven nog AEEA installaties.