Recycler van kunstgrasvelden Re-Match introduceert ‘sleeving’

Sleeving voorkomt dat infill van kunstgrasvelden in het milieu terechtkomt

Als kunstgras wordt opgerold en verplaatst is het risico groot dat de infill (zoals bijvoorbeeld rubbergranulaat) tijdens het inladen, vervoeren en lossen in het milieu terechtkomt. Hierdoor wordt de omgeving van het veld vervuild, maar komt infill ook terecht op voetpaden en parkeerplaatsen (waar de rollen tijdelijk worden opgeslagen voorafgaand aan transport). Volgens Re-Match, recycler van kunstgrasvelden, is dit niet duurzaam. Met de introductie van ‘sleeving’ komt Re-Match met een oplossing van dit brancheprobleem.

Sleeving is een relatief eenvoudig concept. Sleeven zorgt ervoor dat al het materiaal van het kunstgrasveld wordt bewaard in rollen; vanaf het moment dat het veld wordt opgerold tot het moment van verwerking in de fabriek. Het kunstgras wordt op het veld opgerold en opgetild zodat er een plastic hoes van gerecycled plastic (de sleeve) omheen kan worden gedaan. Deze hoes wordt aan beide zijden dichtgemaakt. Om ervoor te zorgen dat het kunstgras volledig traceerbaar is gedurende het gepatenteerde recyclingproces van Re-Match, worden alle sleeves gemarkeerd met een uniek nummer dat gekoppeld is aan het specifieke veld.

De sleeve wordt vervolgens samen met het versleten kunstgrasveld weer gerecycled.

Voordat Re-Match besloot om te gaan sleeven, heeft de recycler verschillende alternatieven onderzocht. Om verspilling van infill te voorkomen, bleek tot op dat moment slechts gewerkt te worden met gesloten containers of vrachtwagens met zijgordijnen van zeil. Stefaan Florquin, CEO Re-Match: “Re- Match heeft zeven stappen geïdentificeerd in het proces van verwijderen en transporteren van versleten kunstgras waarbij infill in het milieu terecht kan komen. Door te werken met containers en vrachtwagens wordt helaas maar een klein deel van het probleem aangepakt. Omdat het veruit de meest efficiënte oplossing is, heeft Re-Match besloten voor sleeving te kiezen.”

Re-Match’s “sleeving” initiatief is genomen voordat hier in de landelijke wetgeving iets over vastgelegd is. Maar omdat vervuiling door microplastics een enorm milieuprobleem vormt, verwacht Re-Match dat andere partijen in de branche op den duur ook gaan kiezen voor sleeving.

“Sleeving is een goed voorbeeld van onze visie op wat echte recycling is”, aldus CEO Stefaan Florquin. “Wij willen echt het verschil maken. Deze ambitie heeft er dan ook toe geleid dat we de enige recycler zijn met een ETV-gecertificeerde oplossing. Ook kunnen we als enige volledige traceerbaarheid garanderen van het gerecyclede materiaal en zijn we als enige partij in staat om kunstgras en infill om te zetten naar +90% schone eindproducten die klaar zijn voor een nieuwe productiecyclus.”