Met Koningsdag in het vooruitzicht, vindt ook weer een van de grootste vrijmarkten van het jaar plaats. Het moment waarop miljoenen ongebruikte apparaten en lampen een tweede leven krijgen door middel van verkoop. En een uitgelezen moment om de inwoners van Nederland met een landelijke Wecycle campagne aan te sporen om onverkochte apparaten met een stekker of batterij of lampen te recyclen. Met de boodschap deze in te leveren bij de gemeentelijke milieustraat is de cirkel rond en worden belangrijke grondstoffen behouden en het milieu ontlast.

Miljoenen ongebruikte apparaten en lampen liggen te verstoffen
Algemeen directeur van Stichting OPEN, de organisatie achter Wecycle, Jan Vlak: “De jaarlijkse vrijmarkten zijn een geweldig initiatief. Niet alleen als het gaat om van spullen af te komen, ook als het gaat om het milieu. We hebben met z’n allen in Nederland namelijk miljoenen apparaten en lampen ongebruikt in kasten, op zolder en in kamers liggen. Door deze te verkopen of te recyclen en het hergebruik ervan te stimuleren, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een beter milieu en behoud van grondstoffen. Zo wordt onze nationale feestdag ook een echt circulair feestje.”

Kinderen betrekken bij het belang van recyclen
Op Koningsdag zien we veel kinderen op de vrijmarkten oude spullen verkopen. Het verkopen hiervan is voor veel kinderen een leuke activiteit die ook nog wat extra’s voor ze oplevert. Dit maakt de jaarlijkse vrijmarkt een uitgelezen moment om onze kleine burgers bij het campagne initiatief van Wecycle te betrekken. Voor ouders is dit de gelegenheid bij uitstek om hun kinderen het belang van hergebruik en recycling uit te leggen. Niet alleen de ouders spelen een belangrijke rol bij de bewustwording, ook de bijna 1.700 Wecycle partnerscholen spelen een rol. Zij zijn voorafgaand aan Koningsdag uitgenodigd om via een leuke winactie aandacht aan deze campagne te besteden. Meer informatie is te vinden op kids.wecycle.nl.

Meedoen ruimt op én is duurzaam
In de campagne van Wecycle wordt geadviseerd voorafgaand aan Koningsdag het hele huis af te zoeken naar ongebruikte apparaten en lampen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oude mobiele telefoons, audio apparatuur, tablets, computers, elektrisch speelgoed, afstandsbedieningen, bluetooth speakers, bureaulampen etcetera. Deze kunnen dan verkocht worden op de Koningsdag vrijmarkt. Onverkochte apparaten en lampen kunnen daarna ingeleverd worden bij een van de 13.000 Wecycle inleverpunten.