De RAD gaat gebruik maken van nieuwe PMD-zakken

Inwoners van de Hoeksche Waard zijn zich actief gaan inspannen voor een beter milieu door PMD-afval te scheiden. Het grote succes van de PMD-inzameling is daar het resultaat van. Om de cirkel te sluiten gaat de RAD gebruik maken van duurzame zakken, die grotendeels zijn gemaakt van het verzamelde en gerecycled plastic afval.

Op deze manier geven zij concrete invulling aan de doelstelling om afvalstoffen in te zetten als grondstoffen voor nieuwe producten. De verwerker van het PMD-afval en de grootste fabrikant van huishoudelijke artikelen heeft speciaal voor de inzameling van het PMD de duurzame zak ontwikkeld.

Burgers sluiten de cirkel
Deze duurzame zakken worden ook wel circulaire zakken genoemd en zijn grotendeels gemaakt van ingezameld en gerecycled plastic afval. Zo wordt het PMD na de inzameling vervoerd naar de verwerker en daar wordt het materiaal gewogen, gecontroleerd op kwaliteit en op afvalsoort gescheiden. Vervolgens wordt het plastic tot snippers vermalen, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof voor o.a. de vuilniszakken. Door het gerecycled plastic in de vorm van inzamelzakken terug te geven aan de inwoners, sluiten zij de cirkel. Deze zakken zijn dan ook een mooi voorbeeld van hoe RAD en de burgers er samen voor zorgen de keten wordt gesloten.

Van groen naar paars
De circulaire zakken worden geproduceerd in de kleur groen en hebben dezelfde kwaliteit als de paarse zakken. De zakken zijn verkrijgbaar bij supermarkten. Natuurlijk maken ze eerst de voorraad oude zakken op. Men mag de paarse zakken daarom gewoon blijven aanbieden!