Professionele aanpak textielinzameling Zoetermeer

Begin april is de samenwerking gestart tussen Renewi (voorheen Milieu Express), Climpex en Sympany om de textielinzameling in Zoetermeer op gestructureerde wijze tot een hoger niveau te brengen door meer textiel uit het restafval te houden. Op jaarbasis gaat het al gauw om een half miljoen kilogram textiel dat door inwoners wordt gedoneerd in de textielcontainers en de milieustraten.

Wat houdt de samenwerking in
Renewi (voorheen Milieu Express) zorgt voor het transport van het ingezamelde textiel. 2 keer per week wordt het textiel uit de containers geleverd aan de sortering van Sympany in Utrecht (één van de vijf sorteervestigingen). Het textiel vanuit de milieustraten gaat naar Climpex. Sympany hecht grote waarde aan een samenwerking met lokale partijen.

Wat levert de samenwerking op
Deze samenwerking is onder meer aangegaan voor de social return. Hiermee wordt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid op werk geboden. Tevens kan de vergoeding aan de gemeente ertoe bijdragen dat de afvalstoffenheffing voor inwoners verlaagd wordt en “last but not least”, van de inkomsten uit verkoop worden landelijke en lokale goede doelen gesteund. Organisaties die het zonder overheidssteun moeten doen en afhankelijk zijn van uw steun, dus uw gedoneerde kleding, schoenen en overig textiel!

Afvalinzameling verandert
In steeds meer gemeenten verandert de manier waarop afval wordt ingezameld. Restafval wordt steeds minder frequent huis aan huis opgehaald, wel kan huis aan huis meer gescheiden worden aangeboden of worden ingeleverd bij milieustraten, ook textiel wordt bijvoorbeeld huis aan huis opgehaald.

Afval tussen het textiel
De vrij toegankelijke textielcontainers, zoals die van Sympany, hebben hinder van het restafval waar anders voor moet worden betaald. Steeds vaker treffen wij huishoudelijk afval, elektronica, glas, verf en ander soorten vuil en viezigheid aan tussen het textiel. Een onprettige klus voor de medewerkers die dit afval tussen het textiel uit moeten halen. Soms is de vervuiling zo erg, dat ook goed textiel onbruikbaar is geworden. Zonde! Om het gedoneerde textiel tegen vuil, viezigheid en nattigheid te beschermen is het van groot belang dat het in een gesloten plastic (vuilnis)zak wordt aangeboden. Daarnaast kunt u het aan huis aanbieden en wordt het voor u opgehaald. Ook buiten de reguliere huis aan huis inzamelingsdagen!

Tegenover één kilogram afval tussen het textiel moet 5 kilogram goed textiel staan om het tot een positief resultaat te brengen.

Wat is welkom in de textielcontainers?
Het is een misvatting dat alleen kleding welkom is. Ook schoenen, accessoires en overig textiel mogen in de textielcontainers. Met onderstaande pictogrammen ziet u in een oogopslag wat u in de textielcontainers mag doneren:

Naast kleding zijn ook de volgende items welkom in de textielcontainers:

Dekbedden en kussens horen niet thuis in de textielcontainer. Ze bestaan voornamelijk uit (niet textiele) vulling en zijn niet bruikbaar. Dit geldt ook voor matrassen. Op de gemeentewerf vertellen ze u graag waar u dit kwijt kunt.

Uw kleding biedt mensen en goede doelen kansen
Door uw gedoneerde textiel krijgen mensen in Nederland met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid op werk in een van de 5 sorteervestigingen van Sympany. Daarnaast worden lokale goede doelen en stichtingen gesteund.

In Afrika en India bieden uw textieldonaties kansen aan textiel gerelateerde projecten. Vrouwen wordt een vakopleiding mode, ontwerp en naaien geboden. Aangevuld met een ondernemerschapstraining vergroot dit hun kans een eigen onderneming te starten. In India is voor kinderen, waarvan de ouders in de textielindustrie werken, het Step-Up programma. Hier worden de kinderen voorbereid op het reguliere basisonderwijs, dit houdt ze uit de risicovolle productieomgeving waar hun ouders werken. De projecten van Sympany zijn gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid.