PreZero wil afval- en recyclingactiviteiten van SUEZ kopen

SUEZ en PreZero ondertekenen een strategisch intentiepartnerschap en gaan exclusieve onderhandelingen aan voor de verkoop van de Recycling & Recovery-activiteiten van SUEZ in vier landen op het Europese vasteland.

SUEZ en PreZero, de milieudivisie van de Schwarz Group, kondigen vandaag aan dat ze:

  • een memorandum van overeenstemming (MoU) zijn aangegaan om de mogelijkheden te onderzoeken om strategische partnerschappen te ontwikkelen ter bevordering van innovatieve afvalbeheeroplossingen om de ontwikkeling van de circulaire economie in Europa te versnellen; en
  • ondertekende een overeenkomst om exclusieve onderhandelingen aan te gaan voor de verkoop van de activiteiten van SUEZ Recycling & Recovery – met uitzondering van de activiteiten op het gebied van plasticrecycling en gevaarlijk afval – in vier landen op het Europese vasteland: Nederland, Luxemburg, Duitsland en Polen.

Met deze nieuwe aankondiging heeft SUEZ nu ongeveer 40% (1) bereikt van de doelstelling voor de rotatie van activa die afgelopen oktober werd aangekondigd als onderdeel van haar strategisch plan SUEZ 2030 en heeft met PreZero een nieuwe omgeving gevonden die zal profiteren van de ontwikkeling van het bedrijf en zijn medewerkers.

Het strategische partnerschap
Door een memorandum van overeenstemming aan te gaan, zullen SUEZ en de Schwarz Group mogelijkheden onderzoeken om strategische partnerschappen te ontwikkelen om de ontwikkeling van de circulaire economie te versnellen. De twee groepen zouden diepgaande en complementaire vaardigheden in afvalbeheer en recyclingdiensten inbrengen: de positie en knowhow van SUEZ op de Franse en Europese markten voor afval- en waterbeheer en de Schwarz Group, de grootste Europese retailer en een pionier op het gebied van recyclebare haar milieudivisie PreZero. Bovendien zijn SUEZ en PreZero exclusieve onderhandelingen aangegaan voor de verkoop van een aantal van SUEZ’s afvalrecycling- en terugwinningsactiviteiten in Duitsland, Luxemburg, Nederland en Polen. Deze transactie maakt de weg vrij voor nieuwe kansen en verdere partnerschappen tussen SUEZ en de Schwarz Group.

De overwogen verwijdering
SUEZ profiteert van leidende posities in Nederland, Luxemburg, Duitsland en Polen, die de volledige waardeketen van afvalrecycling en -recuperatie omvat, van inzameling tot sortering, verwerking en verwerking. Het behandelt een breed scala aan soorten afval (hout, glas, papier, metaal…) in zijn 125 sites die worden beheerd door ongeveer 6.700 medewerkers. In 2019 heeft een dergelijke perimeter een omzet gegenereerd van ongeveer € 1.110 miljoen en een aangepaste EBITDA (2) van € 100 miljoen . De voorgenomen transactie waardeert het overgedragen bedrijf op € 1.100 miljoen (ondernemingswaarde) (2).

Voor SUEZ betekent de vandaag aangekondigde verkoop een nieuwe belangrijke stap in de uitvoering van haar plan voor de rotatie van activa dat wordt ingezet in het kader van de strategie van SUEZ 2030, die erop gericht is de Groep te positioneren als de wereldwijde, flexibele, innovatieve en hoogtechnologische leider in milieudiensten, met name dankzij zijn selectieve groeistrategie.
De transactie zal naar verwachting worden afgerond in het eerste kwartaal van 2021, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties en de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, waaronder de raadpleging van de vertegenwoordigende organen van de werknemers.

Bertrand Camus, CEO van SUEZ , zei over de transactie : “Dit project markeert een belangrijke stap in de verwezenlijking van ons strategisch plan SUEZ 2030, dat afgelopen oktober werd gepresenteerd en waarin we onze krachten in Frankrijk en Europa willen concentreren op de activiteiten. en regio’s waar we onze meest veelbelovende innovaties kunnen inzetten om de leider te worden op het gebied van milieudiensten. Deze transactie maakt deel uit van ons programma voor activarotatie en waardeert de kwaliteit van onze bedrijfsportefeuille. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheid om de circulaire economie te versnellen met onze partners bij Schwarz Group als onderdeel van het Memorandum of Understanding dat vandaag is ondertekend. We hebben er vertrouwen in dat deze activiteiten en teams binnen PreZero zullen blijven groeien ten voordele van het milieu .”

PreZero, de milieudivisie van de Schwarz Group, is een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van afval- en recyclingbeheer en beheert daarbij alle diensten in de waardeketen, inclusief afvalverwijdering en inzameling, sortering, verwerking en recycling. Naast Duitsland is PreZero actief in andere Europese landen en Noord-Amerika met meer dan 3.600 medewerkers op meer dan 90 locaties. PreZero heeft de afgelopen jaren zijn geografische voetafdruk en zijn expertise uitgebreid door middel van verschillende overnames. De visie is om een ​​wereld te creëren waarin middelen niet langer worden verspild dankzij gesloten kringlopen. Hun motto is: Zero waste, 100 procent herbruikbare materialen.

Thomas Kyriakis van PreZero’s Directie voegde toe: “Met de overwogen overname van de recycling- en terugwinningsactiviteiten van SUEZ in Nederland, Luxemburg, Duitsland en Polen, verbeteren we de afvalstroomcycli verder om het afval- en recyclingbeheer te verbeteren en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen. Gemeentelijke klanten en onze partners in het bedrijfsleven en de industrie zullen eveneens profiteren van het feit dat wij de concurrentie stimuleren. Tegelijkertijd schetst de Schwarz Group haar verantwoordelijkheid om een ​​duurzame circulaire economie tot stand te brengen”.

“Met de geplande overname en de combinatie van de knowhow van beide bedrijven, creëren we synergieën en de basis voor verdere groei. Door onze serviceportfolio uit te breiden en onze locatiedekking uit te breiden, creëren we een duurzame meerwaarde voor onze klanten”, benadrukt Gerald Weiss, Managing Director van PreZero International .

Na afronding van de transactie zal PreZero in totaal ongeveer 10.300 medewerkers hebben in Duitsland, Polen, Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Italië en de VS.

1) Totaal aangekondigde transacties
2) Excl. IFRS 16