Foto: Pantar

Sociaal leer/werkbedrijf Pantar uit Amsterdam is een van de prijswinnaars van de Werkinnovatie Prijs. Deze prijs is bedoeld om ‘nieuwe banen voor maatschappelijk waardevol werk’ mogelijk te maken. Het voorstel om  afvalstromen in de stad te benutten om er grondstoffen en energie van te maken viel in de prijzen en wint (maximaal) 1 miljoen euro.  Het project gaat 120 nieuwe banen opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Werkinnovatieprijs is een initiatief van CEDRIS en Start Foundation.

De prijs werd in de zomer van vorig jaar in het leven geroepen toen duidelijk werd dat corona de afstand tot de arbeidsmarkt voor kwetsbare groepen verder vergroot. Het plan van Pantar helpt mensen uit die groep aan maatschappelijk waardevol en plezierig werk, en levert tegelijkertijd een bijdrage aan de circulaire economie. Amsterdam wil een schone stad zijn die zuinig omgaat met grondstoffen en energie en waar hergebruik en duurzaamheid centraal staan.

In de Circulaire Hub werkt Pantar met eigen inzamellogistiek: organisch afval zoals koffiedroes, oud brood en sinaasappelschillen wordt opgehaald en verwerkt tot grondstoffen en energie. Het werk wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, Gemeente, universiteit en onderwijs en startups. Het project is tevens een vliegwiel voor verdere innovatie van werksoorten bij Pantar.

De prijs is een mooie opsteker voor Pantar, dat momenteel een nieuwe strategie uitrolt om ook in de toekomst relevant te blijven voor de bijna 3000 medewerkers die er nu werken. Die nieuwe strategie richt zich op toekomstbestendige werksoorten en leerlijnen, afgestemd op de belangrijkste arbeidssectoren.

Lex de Boer, algemeen directeur van Pantar: “Deze prijs is niet alleen goed voor Pantar, maar voor de hele stad. Samen met de Gemeente en ondernemers en maatschappelijke partners creëren we maatschappelijke waarde en dragen we bij aan een duurzaam schone en energiezuinige circulaire economie. We werken met elektrische ophaalwagens, en een speciaal ontwikkelde app voor het aanmelden van afvalstromen. Ik zie dit project als een belangrijke eerste stap die ons naar een innovatieve, duurzame en inclusieve toekomst leidt.”