Overname Simadan Groep door Parcom Capital en John Swire & Sons

Optimale strategische aansluiting voor onderdelen Simadan Groep

De Simadan Groep kondigde maandag aan dat het met de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom Capital en het Britse conglomeraat John Swire & Sons de juiste partners heeft gevonden voor de overname van de Simadan Groep.

Simadan Groep bestaat uit vijf bedrijfsonderdelen, te weten: Rotie – een specialist in het ledigen van de vetafscheider en het inzamelen, verwerken en recyclen van oud frituurvet en organisch bedrijfsafval, Noba – een gerenommeerd producent van energierijke vetproducten voor de Europese dierenvoederindustrie, Biodiesel Amsterdam (BDA) – een leidende producent van tweede generatie biodiesel gemaakt van afval vetten en oliën, Tankstorage Amsterdam (TSA) – een tankopslagbedrijf voor eetbare oliën en vetten en biodiesel, Tank & truck cleaning Amsterdam (CSA) – een tank en truck reinigingsservice in de haven van Amsterdam.

Als onderdeel van de transactie zal John Swire & Sons, in het verlengde van haar renewable energy strategie de bedrijfsonderdelen BDA, TSA en CSA inbrengen in Argent Energy. Argent Energy is een divisie van het Britse familiebedrijf en een leidende biodiesel producent in het Verenigd Koninkrijk met een productiecapaciteit van 145 miljoen liter biodiesel.

Parcom Capital zal de divisies Rotie en Noba overnemen. Parcom Capital heeft, parallel aan de Simadan transactie, een overeenkomst gesloten met Marvesa Oils & Fats, een gerenommeerde wereldwijde handels- en distributieorganisatie in niche ingrediënten voor diervoeding. De activiteiten van Noba worden ondergebracht bij Marvesa Oils & Fats. De combinatie zal resulteren in een leidende  producent en logistieke dienstverlener van ingrediënten voor de diervoederindustrie.

Louis Sciarli, CEO van de Simadan Groep: “Wij zijn enthousiast over deze aankondiging, omdat we met Parcom Capital en John Swire & Sons de best mogelijke strategische aansluiting hebben gevonden voor de verschillende onderdelen van de Simadan Groep. Verdere professionalisering en groeimogelijkheden op de lange termijn zijn belangrijke uitgangspunten in het verkoopproces geweest. Ik ben trots op onze medewerkers die de basis zijn van het succes van Simadan en dankzij hun inzet hebben we deze gerenommeerde partijen weten te interesseren.“

Jim Walker, Managing Director van Argent Energy: “Deze investering stelt Argent in staat haar slagkracht bij het hergebruik van afvalvetten en oliën in de productie van biobrandstof verder te ontwikkelen. Het onderstreept tevens Swire’s toewijding een bijdrage te leveren aan de wereldwijde reductie van CO2-uitstoot, op het moment dat het Verenigd Koninkrijk en de EU wetgeving  voorbereiden voor het voortdurend koolstofvrij maken van het vervoer tot 2030 en daarna.”

Allard Jacobs, Managing Director van Parcom Capital over de transactie: “Wij zijn verheugd over deze aankondiging en kijken er naar uit om met de verschillende bedrijven en de mensen samen te gaan werken. Met de combinatie van Marvesa Oils & Fats en Noba ontstaat een leidende partij in de wereldwijde logistieke dienstverlening en handel van ingrediënten voor de diervoederindustrie. Als marktleider in de duurzame verwerking van afvalstoffen, zijn wij voor Rotie voornemens om de strategie van het huidige management voort te zetten en tezamen de toekomstperspectieven van de activiteiten verder vorm te geven.”

Bart de Bruycker, CEO van Marvesa Oils & Fats over de transactie: “Dit is een geweldige stap voor onze onderneming. Samen met Noba, waar ik jaren geleden actief was, zullen wij onze klanten nog beter

kunnen bedienen met energiebronnen voor diervoederproducenten. Daarbij staan onze kernwaarden vanaf de eerste dag centraal: kwaliteit, betrouwbaarheid en optimale dienstverlening. Samen met onze nieuwe collega’s gaan wij voor onze klanten en leveranciers het verschil maken.”

De transactie is zoals gebruikelijk onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

Over de Simadan Groep
De Simadan Groep, met 280 medewerkers en een omzet van ongeveer €300 miljoen, is al meer dan 60 jaar actief in het omzetten van organische restmaterialen uit de voedselketen in tweede generatie biodiesel, biogas, biostookolie, bioglycerine en biokunstmest op de ultramoderne verwerkingsfaciliteit in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische restromen en gebruikt frituurvet geen bruikbare energie of materiaal verloren gaat. Door natuurlijke grondstoffen te upcyclen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. Het gebruik van groene energie biedt een unieke en effectieve oplossing voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Voor meer informatie: www.simadan.nl.

Over John Swire & Sons
John Swire & Sons Ltd is een internationaal opererend Brits familiebedrijf met haar hoofdkantoor gevestigd in Londen. Het bedrijf is bijna 200 jaar geleden opgericht en heeft nu wereldwijd meer dan 120.000 mensen in dienst. Argent Energy Group, een dochteronderneming van John Swire & Sons, is een leidende biodieselproducent in het Verenigd Koninkrijk.

Over Argent Energy
Argent Energy produceert biodiesel uitsluitend uit afval en bijproducten van andere industrieën, zodat er geen implicaties zijn voor het verbouwen van gewassen voor brandstof in plaats van voor voedsel. De biodiesel van Argent Energy levert aanzienlijke milieuvoordelen op door tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen en een lager brandstofverbruik en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te realiseren. Argent Energy heeft een aantal prijzen gewonnen die zowel het bedrijf als de kwaliteit van het management erkennen. Argent Energy ontving de titel Green Business of the Year tijdens de Scottish Business Awards 2012, Meest duurzame biodieselleverancier / producent tijdens de World Biofuels Conference in 2009. In 2017 won Argent de LowCVP Low Carbon Champions Award. www.argentenergy.com

Over Parcom Capital
Parcom Capital, opgericht in 1982, is een toonaangevend mid-market private-equityfonds. Het richt zich op investeringen in hoogwaardige, toonaangevende bedrijven in de Benelux. In de afgelopen 35 jaar investeerde Parcom Capital succesvol in meer dan 80 (internationale) bedrijven. Parcom Capital haalde eerder dit jaar een nieuw fonds op van 570 miljoen euro voor nieuwe investeringen. Recente investeringen zijn onder meer gedaan in Simpel, Jan Snel, MGG, GoodHabitz, Euroma, Intertaste, Viroclinics en Condoor.

Over Marvesa Oils & Fats
Marvesa Oils & Fats is in 2010 in Rotterdam gestart en uitgegroeid tot een marktleider in de oliën en vetten als ingrediënt voor de diervoederindustrie in Nederland en heeft een zeer sterke positie in Europa. Met als fundament een uitermate stringente kwaliteitsborging worden wereldwijde grondstoffen gekocht en met een uitgebreid en professioneel logistiek netwerk zo efficiënt mogelijk  bij de klanten geleverd. Marvesa Oils & Fats is continu bezig met innovatie op thema’s als dierprestaties en reductie antibiotica gebruik.