Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres roept Sympany gemeenten op om de capaciteit voor textielinzameling flink te verhogen. Sympany berekent dat ongeveer 10.000 extra containers nodig zijn om de wettelijke doelstelling in 2030 te halen.

Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “De UPV Textielwet stelt ons voor een grote en mooie opgave. Bovenop de huidige 108 miljoen kilo moeten we in 2030 meer dan 70 miljoen extra kilo’s inzamelen. Het grootste deel gaat via de containers. Vandaar onze oproep op het congres: laten we gezamenlijk 10.000 extra containers gaan plaatsen.”

UPV Textielwet
“We kunnen trots zijn op ons huidige, efficiënte inzamelnetwerk. Nederland is een van de koplopers in Europa. Het is een goede basis om verder te bouwen en nieuwe plannen te maken. Om de wettelijke doelstelling te halen, moeten we groot denken. Vandaar deze ambitieuze oproep.”

De UPV Textielwet verplicht om in 2030 75% in te zamelen van het gewicht dat door textielproducenten het jaar daarvoor op de markt is gebracht. Sympany komt dan uit op ongeveer 70 miljoen kilo extra textiel. In haar calculatiemodel gaat Sympany uit van de Massabalans 2022 en diverse kengetallen.

Fijnmaziger netwerk creëren
Sympany wil het inwoners makkelijk maken en pleit voor een fijnmaziger netwerk. Charles Graft: “Een belangrijke reden waarom mensen textiel in het restafval gooien, is omdat er geen locatie dichtbij is. Onze locatie-analyses laten in veel gemeenten nog witte vlekken zien.

Niet alle nieuwe locaties hoeven via de gemeenten te lopen. Supermarkten, benzinestations en andere locaties waar veel mensen komen, worden al vaak gebruikt. Ook textielretailers  en kledingmerken dragen hun steentje bij, alhoewel dat volume nog klein is.

Sympany pleit voor een holistische benadering waarbij de doelstelling is om flink uit te breiden én het inwoners makkelijk te maken.”