Renewi, het toonaangevende Europese waste-to-product bedrijf, heeft vandaag in aanwezigheid van de Belgische Premier Alexander De Croo en Burgemeester van Gent, Mathias De Clercq, haar nieuwste ultramoderne sorteerlijn officieel geopend. De opening van deze nieuwe sorteerlijn is een belangrijke stap in de ambitie van Renewi om een leider in recyclage te zijn en een koploper in de circulaire economie. Zo staat Renewi ook volledig achter de Vlaamse reglementering (Vlarema 8) en de ambitie van het Gewest om tot een recyclagehub uit te groeien. Deze nieuwe productie site voor secundaire grondstoffen opereert op basis van groene energie, dankzij de samenwerking met ENGIE, waarbij Renewi tevens de hoogste windturbine op het Belgische vasteland inhuldigt.

Ultramoderne afvalsorteerlijn

(Foto: van/via Renewi)

Met een capaciteit van 125.000 ton per jaar recycleert de sorteerlijn 38% extra grondstoffen uit bedrijfsrestafval. In totaal betekent het dat 56% van bedrijfsafval een nieuw leven zal krijgen. Dit maakt aldus dat er tot wel 60,000 kg verschillende soorten recyclaten gewonnen worden die, dankzij de nieuwe hightech sorteerlijn, opnieuw als secundaire grondstof in de economie worden ingezet. En doordat er minder afval naar verbranding gaat, draagt dit ook bij tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

“We zijn een waste-to-product bedrijf: dit betekent dat we ons niet alleen richten op de inzameling en sortering van afvalstromen. Integendeel, onze strategie is de recyclage van de ingezamelde afvalstromen tot hoogwaardige grondstoffen”, legt Mark Thys uit, Managing Director Renewi België. “We zijn dan ook bereid de nodige investeringen te doen in de modernste technologie, zoals zeefmachines, windshifters en magneten, gestuurd in combinatie met herkenningscamera’s met infraroodtechnologie (NIR) en artificiële intelligentie die het hele sorteer- en reproductieproces optimaliseren. Het zal dan ook duidelijk zijn dat wij, met deze investeringen, de Vlaamse ambitie om dé recyclagehub van Europa te worden ondersteunen en een totale ontzorging van alle type afvalstromen voor onze klanten bieden.”

Premier Alexander De Croo was aanwezig bij de inhuldiging van de sorteerlijn en windturbine: “Goed om te zien dat we overal in ons land kiezen voor groene groei. Dat een bedrijf als Renewi circulaire economie koppelt aan hernieuwbare energie is daarbij dubbel gewonnen.”

De stevige verankering die de recycler al heeft in Gent neemt in de toekomst enkel toe. De totale investering wordt geschat op 20 miljoen euro.

Hoogste windturbine van België

(Foto: van/via Renewi)

Naast de sorteerlijn is ook de nieuwe windturbine, in samenwerking met ENGIE, officieel op de locatie ingehuldigd. Deze hoogste windturbine (242 m) op het Belgische vasteland gaat de Gentse site van groene stroom voorzien. Dit onderlijnt Renewi’s ambitie én daden, om naast haar inzet om de recyclage en productie van secundaire grondstoffen te optimaliseren, ook haar eigen activiteiten te verduurzamen.

Thierry Saegeman, CEO van ENGIE in België: “Sinds 2001 nam ENGIE al meer dan 200 windturbines in gebruik, verspreid over heel België. Met de inhuldiging van de hoogste windturbine tot nu toe op het Belgische vasteland vieren we vandaag een nieuwe mijlpaal, die mogelijk is gemaakt door de indrukwekkende technologische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Dankzij de grote afmetingen van de turbine wordt het windenergiepotentieel van de site optimaal benut en kan Renewi 70% van zijn lokale energiebehoefte dekken met ter plaatse opgewekte groene stroom. De huidige geopolitieke en economische context bevestigt dat hernieuwbare energiebronnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar het sterke, betrouwbare en koolstofneutrale energiesysteem van de toekomst. Met deze windturbine biedt ENGIE aan Renewi een duurzame oplossing op maat van zijn innovatieve en toekomstgerichte Gentse vestiging.”

Dat al deze ontwikkelingen in Gent plaatsvinden, juicht Burgemeester Mathias De Clercq enkel toe:
“Gent is een voortrekker op vlak van circulaire economie. We zijn als pioniers kleinschalig begonnen maar ondertussen is onze cluster uitgegroeid tot een netwerk van baanbrekende cleantech spelers. Allemaal met één doel: van lineaire naar circulaire economie om zo onze CO2-uitstoot te doen dalen en onze stad tegen 2050 klimaatneutraal te maken.”

Naast Gent investeert Renewi in nieuwe sorteerlijnen op andere locaties in België. In Puurs bijvoorbeeld, heeft Renewi onlangs het startschot gegeven voor een soortgelijke recyclagefabriek.