Opening test nieuwe methode inzamelen binnenstad Delft

Hoe kunnen we samen het beste grondstoffen scheiden in de binnenstad? Compacte ruimte binnenshuis en verschillende belangen in de buitenruimte maken grondstoffen scheiden en het inzamelen hiervan, er niet gemakkelijk op. Toch willen we zo min mogelijk restafval produceren en zo veel mogelijk grondstoffen hergebruiken. Samen met inwoners, bewoners- en belangenverenigingen, gemeente en studenten zijn we in gesprek gegaan over hoe we het scheiden van grondstoffen makkelijker kunnen maken. Hier kwamen veel ideeën uit naar voren die getest gaan worden. Wethouder Harpe opent vandaag de mogelijkheden voor het beter scheiden van afval.

Test ‘mobiel afval ophalen’
Het liefst wil je zo min mogelijk lopen met jouw grondstoffen. Maar een container voor ieders deur is misschien ook niet wat je wilt. Wel kunnen we denken aan een mobiele plek waar jij je grondstoffen kwijt kunt. Zo weet je zeker dat er altijd een brengpunt bij jou in de buurt is. De Dirklangenstraat test dit idee met een aanhangwagen met daarop verschillende grondstofcontainers en restafvalcontainers. Deze mobiele milieustraat staat op vaste tijdstippen op een goed bereikbare plaats bij jou in de buurt. Wethouder Harpe: “Wat een service, dat je twee keer per week tussen 07.00 uur – 20.00 uur je afval nabij huis kwijt kan”.

Delftsblauwe afvalbak
Na twee maanden evalueren wij of dit een goede oplossing is om het scheiden en wegbrengen van grondstoffen makkelijker te maken. Wij begrijpen dat het staatbeeld ook heel belangrijk is. Daarom kijken wij ook naar het esthetisch aspect. Een afvalbak in Delftsblauwe stijl ziet er veel mooier uit toch?

Test ‘einde van de straat’
Grondstoffen zoals PMD (plastic, metaal en drinkpakken), GFT en papier breng je naar de containers die aan het einde van jouw straat staan. Als je dit scheidt, blijft er bijna geen restafval meer over. Het kleine beetje restafval dat er dan nog over is breng je verder weg. Een aantal straten rondom het Raam testen dit idee uit. In december kijken wij of bewoners het positief ervaren als ze hun grondstoffen dicht in de buurt van hun huis kwijt kunnen.

Test ‘open je binnenplaats’
In de binnenstad is vaak weinig ruimte voor het plaatsen van afval- en grondstofcontainers. In het proces naar het zoeken van mogelijke locaties bleek, dat er plekken in de binnenstad zijn waar geen gebruik van wordt gemaakt. Bijvoorbeeld een leegstaand gebouw of een binnenplaats. Een aantal appartementen van stichting DUWO stellen daarom vanaf oktober hun binnenplaats beschikbaar voor het plaatsen van grondstofcontainers.

Meer informatie
Wil je meer over het project weten? Kijk dan op www.avalex.nl/inzamelen/binnenstad of bel met Avalex, via telefoonnummer 0900 0507.