Omrin en Dar, de afvalinzamelaar van de regio Nijmegen, werken samen aan het optimaal verduurzamen van het afval van de Nijmeegse Vierdaagse. Van 16-19 juli vindt de 103deeditie plaats. Jaarlijkse doen tienduizenden wandelaars mee aan de grootste meerdaagse wandeltocht van ons land. Daarnaast is er een groot aantal evenementen rondom de wandeltocht. Vorig jaar werden in totaal 1,6 miljoen bezoekers geteld. Dit jaar is er bij de afvalverwerking, mede dankzij Omrin, extra aandacht voor de verduurzaming en recycling.
Al het restafval dat tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wordt ingezameld, zal door Omrin op het Ecopark De Wierde in Heerenveen duurzaam worden verwerkt. Naar schatting gaat het om een paar honderd ton restafval. Door de nascheidingsmethode van Omrin in Heerenveen kan er een hoger scheidingspercentage, en dus meer recycling van het restafval worden behaald.
John Vernooij (directeur Omrin): “Wij zijn er trots op dat we actief mee kunnen helpen aan het verduurzamen van zo’n groot evenement. Belangrijk voor de duurzame verwerking van afval en belangrijk voor het bewustzijn van alle deelnemers en bezoekers aan dit internationale evenement over afval, recycling en de circulaire gedachte.”
Bart de Bruin (directeur Dar) “Met de samenwerking met Omrin verbinden we de twee prijswinnende circulaire regio’s Friesland en Regio Arnhem-Nijmegen aan elkaar. Circulariteit kent geen grenzen en vraagt om nieuwe verbindingen. Dit is een prachtig voorbeeld ervan.”
De vele plastic bekers van PP(polypropeen) worden op speciale afvaleilanden en door Greenteams ingezameld. Deze zuivere monostroom wordt direct naar Morssinkhof, die ook een vestiging op Ecopark De Wierde in Heerenveen heeft, gebracht die de bekers recyclet. Lars van Zuphen (Morssinkhof): ”Goed dat er zoveel aandacht is voor recycling en de circulaire gedachtegang van de Vierdaagsefeesten! Actief gestuurde inzameling om een monostroom te realiseren is key voor hoogwaardige recycling!”