Omrin 25 jaar

Een schone stad komt uit een goed hart!

Met het vormen van een hart door vuilnis- en veegwagens op het Oldehoofsterkerkhof gaf Omrin het officiële start van de viering van het 25 jarig jubileum. Het was een idee van de medewerkers zelf om zo de verjaardag creatief in beeld te brengen. Wethouder Bert Wassink en Omrin-directeur John Vernooij gaven het startsein door een gerecyclede vlag te overhandigen aan drie jubilerende Omrin-medewerkers. Wethouder Bert Wassink: “Al vele jaren toont Omrin aan dat het actief verder kijkt dan afval. Bijvoorbeeld ook duurzame energie en hergebruik. Ik was laatst in de Recycle Boulevard, een indrukwekkende en beschermde plek waar mensen zoveel in de praktijk kunnen leren. Dat maakt het ook een mooi bedrijf, niet alleen voor een schone wereld, ook voor een inclusieve samenleving.”

Omrin (Afvalsturing Friesland NV) bestaat dit jaar officieel 25 jaar. Een mooie aanleiding om als duurzaamste bedrijf van Nederland extra stil te staan bij alle ontwikkelingen op het gebied van afval, grondstoffen, circulaire economie en recycling. Omrin’s directeur John Vernooij: “Het oorspronkelijke plan was om dit in juni met een groots en gezamenlijk duurzaam feest te vieren. Vanwege de coronacrisis belandde dat plan in de la. Nu gaat het feest vooral online, bijvoorbeeld door een speciale film, gemaakt door een drone langs de verschillende vestigingen van Omrin in de provincie. Leeuwarden trapt af!”

De oorsprong van het huidige Omrin ligt 150 jaar geleden in de oprichting van de gemeentereiniging van Leeuwarden, op 1 mei 1870. Leeuwarden had veel eerder een gemeentereiniging dan bijvoorbeeld Amsterdam (1877) en Rotterdam (1876). En volgens Theo Klein van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) zijn er al stukken uit 1538 bekend, waarin het stadsbestuur de inwoners voorschreef wat ze wel en niet mogen doen met hun afval. Zo moesten de Leeuwarders het vuil in een eigen bak aan de grachtwal deponeren. Vier man op twee pramen voeren door de grachten om de bakken te legen en het afval af te voeren naar een plek buiten de stad. De kosten van de vuilophaaldienst werden door de inwoners van Leeuwarden betaald.

Tegenwoordig rijdt Omrin dagelijks door de stad en provincie om containers te legen. Directeur Vernooij besluit: “Onze mensen zijn trots op wat ze doen. Tijdens de coronacrisis hebben we extra gemerkt hoe ons werk wordt gewaardeerd, en dat werkt erg motiverend. Samen werken we graag aan een schone en duurzame wereld.”