N+P Laadt voor het eerst een schip in haar achtertuin

Op maandag 1 augustus jl. is er in opdracht van N+P voor het eerst een zeewaardig rivierschip geladen in de haven van Heijen (Limburg) met als bestemming de haven Shoreham by Sea in Engeland. Het schip vervoert steenwolgranulaat afkomstig van Maessen Recycling B.V. in Venray.

Steenwolgranulaat is een restproduct uit de glastuinbouw. Het wordt geproduceerd nadat matten steenwol uit de kassen zijn ingezameld. Organisch materiaal (plantenresten) en het plastic om de matten worden verwijderd. Het granulaat wat overblijft wordt door N+P afgenomen en als alternatieve grondstof toegepast in de keramische industrie. Hiermee wordt het gebruik van primaire grondstof zoals klei teruggedrongen.

In het verleden is er op de route van Nederland naar Engeland altijd gebruik gemaakt van vrachtwagens, maar door de inspanningen van N+P met lokale partijen is er nu voor de eerste keer een boot geladen. Deze manier van transport draagt bij aan minder kilometers over de weg, de boot vervoert het equivalent van ruim 75 vrachtwagens.

Het steenwolgranulaat werd per kipper vervoerd naar de haven in Heijen waar het op de kade gestort werd en vervolgens per kraan in het schip geladen. De overslagwerkzaamheden zijn uitgevoerd in samenwerking met de lokale partij AVG. Na aankomst in Shoreham by Sea zal het materiaal weer in kippers geladen worden en vervoerd worden naar de eindbestemming.