Nijmegen heeft de primeur: het eerste LokaliteitenKabinet is een feit

Fotograaf: Duncan de Fey

In makersplaats De Smeltkroes onthulde oud-Tweede Kamerlid Ad Lansink vrijdag 16 juni het LokaliteitenKabinet Nijmegen: een fysieke en digitale database voor secondaire grondstoffen, oftewel: afval.

Hoewel recyclen van afval al jaren gemeengoed is, belandt er jaarlijks meer dan zes miljoen ton in de verbrandingsoven. Afval dat afkomstig is van zowel huishoudens als de bouw en industrie.Dat moet anders, dachten ze in Nijmegen. ‘Ze’ zijn een stel jonge ondernemers dat elkaar gevonden heeft in duurzaam denken en samenwerken. Ontwerperscollectief Studio in de Maak, Start Up Mix en netwerkorganisatie Het Groene Brein bedachten en realiseerden Het LokaliteitenKabinet. En hopen daarmee om de afvalstroom, om te beginnen op lokaal niveau, in te dammen.

Het LokaliteitenKabinet is een paternosterkast die zo’n vijftig staaltjes van afvalstromen herbergt uit de lokale maakindustrie en de bouw. Elke ondernemer die geïnteresseerd is in hergebruik kan de staaltjes komen bekijken, betasten, besnuffelen en als grondstof gebruiken voor zijn eigen project. Ook online is het LokaliteitenKabinet te raadplegen. Op lokaliteitenkabinet.nl kan van elk staaltje in de kast de materiaaleigenschappen,samenstelling, herkomst en beschikbare hoeveelheid worden geraadpleegd.

Bas de Vries, architect bij Studio in de Maak en een van de oprichters van De Smeltkroes:‘Creatieve ondernemers hebben een niet te onderschatten rol in de transitie naar de circulaire economie. Door hun vindingrijkheid laten ze zien dat afvalstoffen kunnen worden omgezet in grondstoffen voor nieuwe toepassingen. Dat gebeurt nu al volop in De Smeltkroes. Het is de bedoeling dat het LokaliteitenKabinet op lokaal gebied een grote rol spelen in hergebruik. Het zou mooi zijn als deze Nijmeegse variant de eerste is in een lange reeks van LokaliteitenKabinetten in heel Nederland.’

De keuze voor Lansink om de officiële openingshandeling van het LokaliteitenKabinet te verrichten is niet verwonderlijk.De Ladder van Lansink wordt gezien als de voorloper van wat nu de Circulaire Economie heet. Lansink was, net als de eveneens aanwezige duurzaamheidsexpert Aglaia Fischer, zeer te spreken over het project. Lansink: ‘Circulaire economie is nog te vaak een zaak van woorden, niet van daden. Een concreet initiatief als dit is een verademing. Het LokaliteitenKabinet kan een schakel vormen tussen allerhande productketens: een fysiek en digitaal living lab als marktplaats voor secundaire grondstoffen.’

Wie de kast wil komen bewonderen moet nog even geduld hebben. De komende maanden wordt het LokaliteitenKabinet in samenwerking met het lokale bedrijfsleven gevuld met de juiste afvalstromen. In de opmaat naar het European Green Capital jaar van Nijmegen in 2018 is het LokaliteitenKabinetwel al opgenomen als Point of Interest in de officiële route. Het LokaliteitenKabinet zal begin 2018 operationeel zijn.