Nieuwe ruime milieustraat in Eindhoven-Noord

Cure gaat een nieuwe ruime milieustraat bouwen op bedrijventerrein GDC Noord. Deze wordt begin 2020 in gebruik genomen. De milieustraat aan de Gabriël Metsulaan moet verhuizen, omdat deze locatie een andere bestemming krijgt. Cure moest daarom op zoek naar een nieuwe locatie. Op de nieuwe locatie worden ook 40 inzamelvoertuigen gestald, minicontainers opgeslagen en er komt een nieuw kantoor.

Op de nieuwe locatie kan mogelijk in de toekomst een nascheider worden geplaatst, waarmee we in staat zijn om de afvalscheidingsresultaten te verbeteren. De besluitvorming daarover moet nog plaatsvinden.

Energieneutraal kantoorgebouw
Het nieuwe kantoorgebouw wordt energieneutraal. De energieneutraliteit wordt onder andere bereikt met de 340 m2 zonnepanelen op het dak en er worden warmtepompen en warmtewisselaars geïnstalleerd. Met de maatregelen die getroffen worden, wordt een hoge GPR score behaald (een methode om de duurzaamheid van een plan, gebouw of project in kaart te brengen).

Hergebruik belangrijk
Verder verwerken we zoveel mogelijk materialen die op de milieustraten van Cure worden ingezameld; het afval van de bewoners van Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard.

Dit is te zien aan hergebruikt glas en aan een muur van stoeptegels. Ook de centrale ontmoetingsruimte wordt betegeld met stoeptegels die eerder dienden als terras in tuinen of als trottoir. De houten wanden worden opgebouwd uit ingezameld en gerecycled hout en het isolatiemateriaal wordt gemaakt van ingezameld textiel.

Het ontwerp van het kantoor en milieustraat komt van de hand van architecten|en|en. Cure moet het kantoorgebouw aan de Lodewijkstraat begin 2020 verlaten.

Duurzaamheid is in de breedte meegenomen. Dus niet alleen in termen van milieu- en energieprestaties, maar ook op het gebied van gezondheid en gebruiksvriendelijkheid. Het wordt een gebouw waar het prettig werken is voor alle medewerkers met alle verschillende functies en behoeften.

De milieustraat
Op de milieustraat wordt ook gewerkt met gerecyclede materialen. Bij de indeling van de milieustraat is gemak en service voor de bewoners één van de belangrijkste criteria. Het wordt een grote overzichtelijke milieustraat, met een bordes wat het afval weggooien een stuk makkelijker maakt. Er komt een lange opstelstrook en gemakkelijke doorgang voor de bezoekers. De wachttijden zullen korter zijn.

Aanbesteding
De ontwerpfase en voorbereidingen voor de aanbestedingen zijn recent afgerond en nu kan de aanbesteding uitgezet worden. Cure is voornemens om op 24 oktober de aanbesteding van twee percelen (het kantoorgebouw en de milieustraat) op Tendernet te publiceren.