Nieuwe Milieustraat Acht in Eindhoven vanaf 6 juli open

Milieustraat Gabriel Metsulaan verhuist naar Acht

foto: Drone Up

Cure Afvalbeheer opent op maandag 6 juli de poorten van de nieuwe milieustraat aan de Achtseweg Noord 41 op bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven. Inwoners van Eindhoven kunnen voortaan hier terecht voor het inleveren van hun grof afval. De milieustraat aan de Gabriel Metsulaan sluit op zaterdag 4 juli om 17.00 uur definitief de deuren.

Wethouder Rik Thijs zal op 6 juli officieel de nieuwe milieustraat openen en als eerste bezoeker grof afval inleveren. Vanaf 13.00 uur is Milieustraat Acht geopend voor inwoners van Eindhoven.
De openingstijden, toegang en regels op de nieuwe milieustraat blijven hetzelfde als de milieustraat aan de Gabriel Metsulaan. Maar verder is er een wereld van verschil tussen de huidige en nieuwe straat. Milieustraat Acht is ruim en modern van opzet en is logistiek effectief ingericht. Dat zorgt ervoor dat de doorlooptijd op de milieustraat korter wordt.

Twee routes voor afvalstromen
De afvalstromen zijn over twee routes verdeeld, zodat bezoekers hun afval beter en sneller kunnen scheiden. Dankzij de ruimere opzet en betere indeling is het gemakkelijker om bij de containers te komen. Ook staan er meer en grotere containers. Route A leidt bezoekers naar containers voor onder andere textiel, kunststof, matrassen, tapijt, bankstellen, metalen en dakbedekking. Langs route B ligt een aantal stortvakken voor onder andere groenafval, grond, schoon puin, bouw- en sloopafval en diverse soorten hout. Bezoekers kunnen hier makkelijk met de auto en aanhanger inrijden om hun afval te storten. Aan route B ligt ook het inleverpunt voor Klein Chemisch Afval, asbest en grote elektronische apparaten.

Op weg naar circulariteit
Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zet Cure Afval beheer serieuze stappen met Milieustraat Acht. Zo zijn er zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen ingezet bij het bouwen van de milieustraat. Voor de bestrating, opstelstrook en bordes zijn betonklinkers hergebruikt, in het asfalt zijn gerecyclede grondstoffen (60%) verwerkt en de gevel van het beheerdersgebouw bestaat uit oude, gezaagde balken.

Nieuw hoofdkantoor van ‘oude’ materialen
Naast de milieustraat bouwt Cure haar nieuwe hoofdkantoor. Het hoogste punt is in mei bereikt en naar verwachting nemen de medewerkers dit najaar hun intrek in het nieuwe kantoor. Ook bij de bouw van het kantoor wordt volop gebruikt gemaakt van materiaal dat afkomstig is van de milieustraat, zoals stoeptegels, glas en isolatiemateriaal van textiel. Bovendien kunnen aan het einde van de levensduur van het gebouw, alle onderdelen weer gedemonteerd en hergebruikt worden. Het kantoor wordt energieneutraal dankzij zonnepanelen, warmtepompen en warmtewisselaars.
Plannen voor de toekomst

De nieuwe milieustraat biedt ook kansen voor de toekomst. Momenteel is Cure aan het werken aan een plan wanneer de nieuwe afvalpassen worden ingevoerd. Ruimere openingstijden, een proef met zondag openstelling, ontmantelen van samengestelde afvalstromen, verdere afvalscheiding en het opbulken van afvalstromen zijn allemaal onderdelen van dit plan.