Nieuwe Milieustraat Acht feestelijk geopend

Milieustraat Gabriel Metsulaan gesloten

Opening milieustraat door wethouder Rik Thijs (foto: Freekje Groenemans)

Vandaag werd de nieuwe milieustraat van Cure Afvalbeheer feestelijk geopend door wethouder Rik Thijs. Rond 12.00 uur fietste hij met een bakfiets de milieustraat op om als eerste bezoeker grof afval in te leveren. Vanaf 13.00 uur was Milieustraat Acht geopend voor de inwoners van Eindhoven. De eerste bezoekers stonden al te wachten voor de slagbomen om hun grof afval in te leveren. Zij waren enthousiast over de vlotte doorlooptijd op de ruim opgezette milieustraat.

De nieuwe milieustraat ligt aan de Achtseweg Noord 41 op bedrijventerrein GDC in Acht en vervangt de milieustraat aan de Gabriel Metsulaan. Deze sloot afgelopen zaterdag om 17.00 uur definitief de deuren.
In het verleden telde Eindhoven drie milieustraten; Lodewijkstraat, Gabriel Metsulaan en Esp. Na het sluiten van locatie Esp nam de belasting op de relatief kleine locatie aan de Gabriel Metsulaan toe. Met de realisatie van de nieuwe milieustraat heeft Eindhoven twee grote milieustraten die toereikend moeten zijn voor de inwoners van Eindhoven. Op Milieustraat Acht verwacht Cure jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers.

Gebruiksgemak
Milieustraat Acht is modern en heel ruim van opzet. Het ontwerp van de milieustraat is door de medewerkers van Cure Afvalbeheer zelf ontworpen. Daarbij hebben ze goed nagedacht over efficiency. Zo zorgen grote stortvakken voor minder logistieke bewegingen. Hetzelfde geldt voor de containers die groter zijn. Bezoekers kunnen vanaf een bordes makkelijk hun afval in de containers doen. Ook zorgen heldere rijroutes met eenvoudige toegang tot de verschillende afvalstromen voor meer gebruiksgemak en een snellere doorstroming.  Route A leidt naar containers voor diverse soorten afval. Langs route B liggen stortvakken voor oa. bouw- en sloopafval en tuinafval. Ook ligt hier het inleverpunt voor Klein Chemisch Afval.
De milieustraat heeft een grote opstelstrook voor auto’s die wachten voor de slagbomen. Daardoor zal het verkeer op de openbare weg niet verstoord worden.

Hergebruikt materiaal
Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zet Cure Afval beheer serieuze stappen met Milieustraat Acht. Zo zijn er zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen ingezet bij het bouwen van de milieustraat. Voor de bestrating, opstelstrook en bordes zijn betonklinkers hergebruikt, in het asfalt zijn gerecyclede grondstoffen (60%) verwerkt en de gevel van het beheerdersgebouw bestaat uit hergebruikte, gezaagde houten planken.

Toegang en openingstijden
De nieuwe milieustraat is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur, op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De milieustraat is gratis toegankelijk voor inwoners van gemeente Eindhoven op vertoon van een stadspas voorzien van pasfoto. Meer info de website van Cure Afvalbeheer.