Vliko is al ruim 50 jaar een toonaangevend milieubedrijf in Zuid-Holland, gespecialiseerd in afvalverwerking en recycling. In de regio groot Leiden zamelt Vliko met zo’n 60 wagens de verschillende afvalstromen in. Zo’n 97% van de door Vliko ingezamelde afvalstoffen en reststoffen wordt gerecycled en nuttig hergebruikt. Hetgeen volledig in lijn ligt met de missie: ‘Making more from waste’, het terugwinnen van grondstoffen voor nieuwe producten uit afval. Een heldere missie die Vliko in de gehele organisatie uitdraagt. Vliko is ervan overtuigd dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen de sleutel is voor toekomstige groei.

Dit duurzame karakter zien we o.a. terug in de aanschaf van nieuwe voertuigen, zoals de aanschaf van de nieuwe JCB 457 shovel, geleverd door JCB dealer Asjes uit Alkmaar. Louis Sciarli, algemeen directeur Vliko, vertelt: “Om ons werk als afvalverwerkingsbedrijf goed uit te kunnen voeren hebben we nu eenmaal goed materieel nodig. Van portaalwagens tot aan achterladers en van kranen tot aan shovels. Allemaal groot materieel dat ons helpt om meer van afval te maken….. op een zo duurzaam mogelijke en veilige wijze. Toen onze shovel in de recyclehal aan vervanging toe was, zijn we in contact gekomen met de firma Asjes, waarbij we onze wensen kenbaar hebben gemaakt. Zij konden dit perfect doorvertalen, met als resultaat deze prachtige nieuwe JCB shovel. Een topmachine waar we de komende jaren mee vooruit kunnen!”

Oscar van den Berg, directeur van Asjes vult aan: “De wens van Vliko was een krachtige, veilige & duurzame nieuwe shovel. De JCB 457 sloot hier perfect op aan, zeker voor een bedrijf in de afvalbranche. De shovel beschikt over een 258 PK sterke dieselmotor in de Tier4Final klasse. Dit is een zuinige en betrouwbare motor die aan de schoonste en nieuwste emissie eis voldoet. De JCB is uitgerust met een Groeneveld automatisch smeersysteem en een Groeneveld achteruitrijd beveiliging. Dit laatste geeft de machinist een waarschuwing dat er iemand achter zijn machine langsloopt. Hoe dichterbij deze persoon of object komt, hoe meer signalen het systeem de bestuurder geeft. Ook is de JCB uitgerust met een achteruitrijd camera en duurzame LED flits lampen om de aandacht te trekken van iedereen achter de shovel. Ook heeft de JCB een Freshfilter overdruk systeem dat zorgt voor altijd schone lucht binnen in de cabine waardoor de machinist in een ergonomische en prettige cabine zit”.

De JCB beschikt tevens over een luxe cabine met half lederen lucht geveerde stoel die zowel gekoeld als verwarmd is. Het zicht is enorm goed vanuit de machine, hetgeen de veiligheid ten goede komt. Rondom de JCB is alle werkverlichting van duurzame LED verlichting. Pladdet heeft de hydraulische snelwissel geleverd en zal hier ook nog een nieuwe dichte schepbak aan toevoegen. Ook beschikt de JCB over Livelink. Een GPS systeem waarmee je kan zien waar de machine zich bevindt en kun je heel precies monitoren hoeveel brandstof de machine gebruikt en hoe deze machine tot zijn verbruikt komt.