Nieuwe achterlader Cure Afvalbeheer rijdt op vloeibaar aardgas

Het wagenpark van Cure Afvalbeheer heeft een primeur. De eerste van vier LNG- voertuigen, waarmee we papier inzamelen, rijdt sinds kort in de straten van Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. LNG staat voor Liquified Natural Gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. LNG-voertuigen zijn schoon (ruim onder de Euro VI-norm), hebben een lagere CO2-uitstoot dan een vergelijkbaar dieselvoertuig en het voertuig is aanzienlijk stiller. Voor Cure voldoende redenen om voor deze vernieuwende technologie te kiezen.

CO2 reductie
Aanleiding voor de nieuwe voertuigen was dat de achterladers van Cure aan vervanging toe zijn. Cure vindt het belangrijk dat nieuwe voertuigen zo duurzaam mogelijk zijn wat ook is mee genomen in de aanbesteding. En op dat gebied is de meest voor de hand liggende keuze op dit moment een LNG-voertuig. De CO2-uitstoot ligt zo’n 10 tot 15% lager dan die van een vergelijkbaar dieselvoertuig. Ook is het voertuig aanzienlijk stiller, wat prettig is voor de omgeving. De toegepaste LNG motoren zijn PIEK-gecertificeerd, wat wil zeggen dat ze voldoen aan de toegestane geluidsnormen voor vrachtverkeer. Hierdoor is het mogelijk ook binnen milieuzones te opereren.

Innovatie
LNG technologie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van demonstratie technologie naar een volwassen product. De eerste LNG-vrachtwagen is zeven jaar geleden voor het eerst in Nederland getoond. In 2010 gingen de eerste LNG-vrachtwagens als prototype de weg op. Cure is één van de eersten die LNG-voertuigen structureel toevoegt aan haar wagenpark.