Nieuw concept afvalbak succesvol in binnenstedelijk Berlijn

Groot volume vervangt meerdere kleinere afvalbakken: minder zwerfvuil en minder legingen
Het legen van de Bubble is makkelijk en snel door één persoon uit te voeren.
Het legen van de Bubble is makkelijk en snel door één persoon uit te voeren.

Lune uit Hoogeveen heeft samen met de stadsreinigingsdienst van Berlijn haar nieuwe afvalbak ‘Bubble’ ontwikkeld. Deze is dit voorjaar onderworpen aan een uitgebreide test in de Berlijnse binnenstad. De enorme capaciteit van de bolvormige, roestvrijstalen afvalbak en het unieke legings-principe, hebben aanzienlijke kostenvoordelen opgeleverd en een schoner straatbeeld. Op basis van de gunstige testresultaten heeft Berlijn besloten om de stad vanaf deze zomer grootschaliger te gaan voorzien van Bubble’s.

De roestvrijstalen Bubble heeft een inhoud van 360 liter. Dit is gemiddeld 6 tot 10 keer meer dan een gebruikelijke outdoor-afvalbak. Hierdoor wordt het aantal legingen (en ophaalritten) flink teruggebracht, wat kostenbesparend werkt. Op basis van de testresultaten is een totale kostenbesparing van ca. 20-30% mogelijk ten opzichte van gebruikelijke outdoor-afvalbakken. Daarnaast is het straatbeeld rondom de bak schoner omdat restafval geen kans heeft zich te verspreiden naast een overvolle bak. De Bubble is 100% recyclebaar.

De Bubble heeft een uniek, strak en origineel design wat zowel in een historisch en modern straatbeeld past.
De Bubble heeft een uniek, strak en origineel design wat zowel in een historisch en modern straatbeeld past.

Het legings-principe is even simpel als efficiënt: met een veegwagen met zuiginrichting kan de afvalbak door slechts één persoon snel geleegd worden. Dit gebeurt met een grote zuigslang die in de Bubble al het afval met hoge capaciteit opzuigt.

De publieke reacties zijn ook positief: de Bubble’s worden actief gebruikt en laten zich moeiteloos in het straatbeeld inpassen, of het nu voor de Brandenburger Tor is of in een van de vele winkelstraten.

Lune zal na de zomer in meerdere landen de Bubble introduceren en testen.