Nedvang erkenning voor Duitse glasbedrijven

Links op de foto: Marnix-Jan Oostrijck, vertegenwoordiger van Glasrecycling Leeseringen GmbH & CO.KG en Glasrecycling Nord GmbH & CO.KG. In het midden: Dick Zwaveling, directeur Nedvang. Rechts: Marc Uphoff vertegenwoordiger van Ruhrglas Recycling GmbH & CO.KG en Reiling Glas Recycling GmbH & CO.KG.

Ook buitenlandse bedrijven spelen een rol in de inzameling en recycling van Nederlands verpakkingsafval. Zo’n 20% van het Nederlandse glas wordt in Duitsland verwerkt. Dick Zwaveling (Nedvang) was te gast bij het Duitse Glasrecycling Leeseringen GmbH & Co. KG in Estorf om daar een award uit te reiken. Nedvang werkt momenteel hard aan de aansluiting van afvalbedrijven, die – evenals de Nederlandse gemeenten – de inzameling en recycling van verpakkingsafval registreren. Wanneer een bedrijf zijn zaken op orde heeft, krijgt het daarvoor erkenning.

Buitenlandse recyclers registreren informatie over de recycling van Nederlands verpakkingsmateriaal bij Nedvang, net zoals Nederlandse afvalbedrijven en recyclers dit doen. Ook buitenlandse bedrijven komen daarom in aanmerking voor een erkenning van Nedvang. Wanneer een bedrijf aantoont zijn rapportageproces op orde te hebben, voldoet aan de gestelde criteria en de juiste gegevens aanlevert, ontvangt het erkenning. Zo is Nedvang in staat een volledig beeld te geven over de recycling van verpakkingen in haar jaarlijkse rapportage.

Award
Vier Duitse glasrecyclers zijn op donderdag 25 september ook de boeken ingegaan als erkend afvalbedrijf. Het gaat om: Glasrecycling Leeseringen GmbH & CO.KG, Glasrecycling Nord GmbH & CO.KG, Ruhrglas Recycling GmbH & CO.KG en Reiling Glas Recycling GmbH & CO.KG. Marnix-Jan Oostrijck en Marc Uphoff waren als vertegenwoordigers van de vier afzonderlijke bedrijven aanwezig om de award aan te nemen uit handen van Dick Zwaveling. “Ongeveer 20% van het Nederlandse glas wordt in Duitsland verwerkt. Voor ons is een goede verstandhouding met de Duitse afvalbedrijven van belang, zodat we beschikken over accurate gegevens over de recycling van Nederlandse verpakkingen. We zijn erg blij dat we weer enkele awards hebben kunnen uitreiken. Inmiddels zijn er ruim honderd afvalbedrijven aangesloten bij Nedvang”, aldus Dick Zwaveling.

Glas in t bakkie
De inzameling van glas krijgt sinds 2013 weer aandacht door middel van een campagne die Nedvang is gestart. De motivatie voor het campagne voeren is de recycledoelstelling: in Nederland is die 90% voor glas terwijl er nu 83% wordt behaald. De glasinzameling moet daarom omhoog en Nedvang spant zich hiervoor in met de glassector. Een betere glasinzameling is van belang, want hoe meer er gerecycled wordt, hoe minder nieuwe grondstoffen er nodig zijn. De campagne ‘Glas in ‘t bakkie’ is al in volle gang bij diverse gemeenten waar de glasinzameling specifiek achterblijft. In november komt de glascampagne ook landelijk onder de aandacht.