Detecties van zwerfaval in het Buitenruimte Dashboard

Studenten van de HAS Hogeschool uit Den Bosch hebben de stad Tallinn gescand op zwerfafval met gebruik van Artificiële Intelligentie (AI). In samenwerking met het bedrijf Camenai hebben ze vanaf de fiets de openbare ruimte in beeld gebracht. Het resultaat? Tallinn is een stuk schoner dan de gemiddelde Nederlandse stad!

Studenten van de opleiding Applied Geo-Information Science zijn vorige maand op studiereis geweest naar Estse hoofdstad Tallinn. Op het programma stond een proef met het Utrechtse bedrijf Camenai. Camenai heeft een app ontwikkeld, waarmee geautomatiseerd iedere 10 meter een foto wordt gemaakt van de openbare ruimte. De ingewonnen beelden worden zonder menselijke tussenkomst geanonimiseerd en met AI worden onregelmatigheden gedetecteerd, zoals zwerfafval, asfaltschade of graffiti. De beelden verschijnen vervolgens in een locatiegebonden dashboard. Hoe dat eruit ziet? Eigenlijk als een soort Google Maps, maar dan met actueel beeld, bijvoorbeeld van dezelfde dag.

Detectie van zwerfafval in Tallinn

De studenten hebben de Camenai Recorder App op hun eigen telefoons geïnstalleerd (iOS of Android) en hun telefoons in een houder op de fiets geplaatst. In tweetallen hebben zij in 2 uur bij elkaar 50 kilometer gefietst en meer dan 5000 beelden verzameld. Eenmaal terug op het gemeentehuis, zijn de beelden via het WiFi netwerk automatisch geüpload naar de Camenai omgeving. Daar zijn de beelden met een afvaldetectie algoritme gescand op de aanwezigheid van zwerfafval. Een half uur later konden de resultaten worden getoond aan de Gemeente Tallinn en hebben de studenten samen met de docenten en de directeur van de gemeente de resultaten geanalyseerd.

Presentatie aan de Gemeente Tallinn

Tallinn kan trots zijn op de resultaten. Camenai heeft met hun afvalalgoritme op slechts 6% van de foto’s zwerfafval gedetecteerd. Dat is een stuk minder dan de gemiddelde 14% die in Nederlandse steden wordt aangetroffen. Toch kunnen ze ook nog wat uit Nederland leren. De wegbelijning was op sommige plekken zo ver weggesleten, dat er alleen nog maar een paar witte vlekken op het asfalt over waren. Die witte vlekken werden door het algoritme af en toe aangezien voor zwerfafval. Dat heeft Camenai in Nederland nog niet eerder meegemaakt.

De studenten hebben vooral veel plezier gehad in de mooie stad. “Het is leuk om zo theorie in de praktijk concreet bezig te zien. Overigens hadden we behalve de bevestiging van de smartphone op de fiets, geen omkijken naar de app. Alles ging vanzelf en heel mooi om te zien dat de resultaten al zo snel geanalyseerd konden worden en bevestigen dat het afvalbeleid van de gemeente effectief is”, aldus de docenten Max de Visser en Erik Dietvorst.

Deze proef is een mooie samenwerking tussen de gemeente Tallinn, de opleiding Applied Geo-Information Science en Camenai en zal volgend jaar tijdens de volgende studiereis zeker herhaald worden!

Interesse? Boek een demo!
Meer weten? Tijdens een demo krijg je een goed beeld van wat het Buitenruimte Dashboard en de afvaldetectie-algoritmes voor jou kunnen betekenen. Dus neem contact op met Camenai of boek direct een demo.