Nederlanders leveren meer verlichting in voor recycling

Aantal ingezamelde lampen blijft stijgen
In 2014 hebben consumenten en professionele gebruikers meer lampen en armaturen ingeleverd voor recycling. Nederlanders leverden via Wecycle gezamenlijk 3,7 miljoen kilo aan lampen en verlichtingsarmaturen in. Dit is een stijging van 4,5 procent. Het aandeel ingezamelde lampen steeg met 2,6 procent, het aandeel ingezamelde armaturen maakte een stijging door van 6,2 procent. Het bestuur van LightRec is content met deze stijging.

De categorie armaturen groeide de afgelopen jaren gestaag, in 2014 werden er weer meer armaturen ingeleverd voor recycling. Deze stijging is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan een beginnend herstel in de bouwsector na de economische crisis. Stichting LightRec is tevreden met het behaalde resultaat. “Het is goed om te zien dat de inzameling in de lift zit. En dat er dus weer minder tl-buizen, spaar- en ledlampen in de vuilnisbak of in het sloopafval terecht zijn gekomen“, aldus Gied van Hoorn manager a.i. van LightRec. De stichting hoopt dat de stijgende lijn zich in 2015 voort zal zetten.

Bewustwording bij professionals
LightRec zet dit jaar vooral in op het inzamelen van verlichting vanuit sloop en bij de grote installatiebedrijven. Van Hoorn: “We hebben net voor elkaar gekregen dat de inzamelmiddelen voor verlichting zijn opgenomen in het standaard bouwbestek van STABU. Een enorme stap vooruit, want het maakt professionals in de bouw bewust dat ook lampen en armaturen ingezameld moeten worden voor recycling.”

Daarnaast stimuleren acties zoals de Gouden Bakkie-campagne, handige inzamelcontainers bij de (technische) detailhandel en slimme retourlogistiek de inzameling bij het professionele circuit, waar de meeste lampen en armaturen vandaan komen. De inzamelresultaten van uitvoeringsorganisatie Wecycle lieten recent zien dat de inzameling van e-waste via de detailhandel met 10% is gestegen.

LightRec onderzoekt hoe de inzameling vanuit professionals nog verder gestimuleerd kan worden.
”Belangrijk”, zegt Van Hoorn, “want energiezuinige verlichting kan namelijk tot meer dan 90% worden gerecycled, daarmee sparen we het milieu en kunnen we grondstoffen opnieuw inzetten.”