Nederlanders leveren flink meer verlichting in voor recycling

In 2016 leverden Nederlanders maar liefst 3887 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is een stijging van ruim 8%. Belangrijkste oorzaak voor deze stijging zijn de investeringen die LightRec heeft gedaan in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk en in voorlichting binnen de bouw- en sloopsector. De stichting, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting, is verheugd met deze flinke stijging, maar legt de lat hoog voor de komende jaren.

LightRec heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. Met succes: in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak is nu een Wecycle-inzamelbak te vinden. Deze aanpak werpt nu haar vruchten af: flink meer Nederlanders wisten in 2016 hun weg naar de inzamelpunten te vinden. In totaal zamelde LightRec via haar uitvoeringsorganisatie Wecycle 1,8 miljoen kilo lampen in, ruim 3% meer dan vorig jaar. Dit gewicht is op te splitsen in 1,3 miljoen kilo aan tl-buizen, 0,3 miljoen kilo aan spaarlampen en 0,2 miljoen kilo aan overige energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo aan armaturen in, zeker 11% meer dan vorig jaar.

Naast investeringen in het inzamelnetwerk, helpt ook de groeiende economie een handje mee. Er wordt weer meer gebouwd, wat tot gevolg heeft dat er meer verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, met als gevolg dat er meer oude lampen worden vervangen en dat deze (vaak) ook ingeleverd worden voor recycling.

Meer inzamelen
Toch zijn de stijgende inzamelcijfers volgens LightRec niet alleen reden om te juichen. De verkoopcijfers, waar tegen de inzameling wordt afgezet, zijn nog niet bekend. Gied van Hoorn, manager van LightRec, legt uit: “Ons streven is om in 2019 65% van de verlichting in te zamelen die op de markt wordt gezet. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit echter ook dat we relatief meer lampen en armaturen moeten inzamelen. Het is uiteraard fantastisch dat meer Nederlanders verlichting inleveren voor recycling, maar dit volume moet nog verder omhoog, willen we de inzameldoelstellingen op Europees niveau kunnen behalen. We roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren.”

Daar komt nog bij dat consumenten vanaf augustus 2018 niet alleen lampen, maar ook armaturen moeten inleveren. “Een extra uitdaging, want veel van deze lampen belanden nog bij het grof vuil of op zolder”, aldus van Hoorn. LightRec gaat het inlevergedrag naar lampen en armaturen door consumenten daarom dit jaar nog verder onderzoeken en stimuleren.

Extra inspanningen
Alle reden dus voor LightRec en Wecycle om nog eens extra gas te geven om de inzameling van lampen naar een hoger niveau te tillen. Zo startte LightRec vorig jaar met Wecycle en de vereniging voor sloopaannemers, VERAS, een offensief om meer lampen en armaturen in te zamelen bij sloop- en renovatieprojecten. Wecycle en LightRec bestuderen daarnaast mogelijkheden om extra verlichting en dan met name armaturen in te zamelen vanuit de professionele sector, waar toch de meeste verlichting vandaan moet komen.