Nederlanders kunnen in de maanden mei en juni samen 400.000 ton CO2-uitstoot besparen door hun oude koelkast of vriezer om te ruilen voor een energiezuinig exemplaar. Stichting OPEN organiseert samen met APPLiA Nederland en de Wecycle-inleverpunten een eenmalige landelijke inruilactie voor oude koel- en vriesapparatuur. De actie sluit aan bij het pakket met 54 maatregelen dat Urgenda, de organisatie voor innovatie en duurzaamheid, heeft opgesteld om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen.

Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven. Correct inleveren bij een Wecycle-inleverpunt (de retailer of een gemeentelijke milieustraat) is belangrijk. Niet alleen moeten grondstoffen teruggewonnen worden, maar ook schadelijke CFK’s (een sterk broeikasgas) moeten afgevangen en vernietigd worden. CFK’s kunnen zich bevinden in het koelmiddel en/of het isolatiemateriaal van koelkasten en vriezers. Het is dan ook voordeliger voor het milieu en de portemonnee om oude apparaten om te ruilen voor een nieuw en energiezuiniger model. Het van de markt halen van oude en onzuinige koelkasten en vriezers kan landelijk gezien 0,4 megaton CO2-uitstoot besparen.

Over de inruilactie
De inruilactie duurt van 1 mei tot en met 30 juni a.s. Consumenten die in die periode hun oude, onzuinige koelkast of vriezer inleveren bij een Wecycle-inleverpunt of meegeven aan de bezorger van een nieuw apparaat, krijgen een inleverpremie van
€35,- bij aanschaf van een nieuw, duurzamer apparaat met energielabel A t/m D. Dat geld krijgen ze op hun rekening gestort nadat ze hun aankoop- en inleverbewijs geüpload hebben op de cashbackpagina van de website van de producent. Foto’s van het retourmoment bij de milieustraat mogen ook.

Op de speciale campagnepagina www.koelkastinruilen.nl kunnen consumenten vanaf 1 mei a.s. terecht voor algemene vragen over de actie. Voor specifieke vragen over hun nieuwe koel- en vriesapparatuur kunnen consumenten terecht bij de producent van deze apparatuur.