De Nationale Recycleweek 2021 gestart. Van 11 t/m 17 oktober is er extra aandacht voor de inzameling van afgedankte lampen en elektrische apparaten (e-waste). De grondstoffen in deze apparaten zijn hard nodig om de doelstellingen op het gebied van de circulaire economie en het klimaat te halen. Stichting OPEN en Stichting LightRec, namens producenten verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste, lanceerden een kinderboek dat in begrijpelijke taal uitlegt aan kinderen in de leeftijd van de onderbouw van de basisschool waarom recyclen belangrijk is. Dit boek krijgen consumenten in de Nationale Recycleweek bij het inleveren van kleine afgedankte apparaten en lampen bij de Milieustraat en/of Kringloopwinkels en/ of kinderboerderijen (OP=OP). Kinderen 3e van der Huchtschool in Soest mochten een exemplaar in ontvangst nemen en de Nationale Recycleweek daarmee openen.

De initiatiefnemers van de Recycleweek vinden het belangrijk dat kinderen al op vroege leeftijd leren over het belang van het inleveren en het recyclen van e-waste. Jan Vlak, directeur van Stichting OPEN: ‘Uit onderzoek dat wij lieten door doen door Motivaction valt op dat mensen een positieve houding hebben tegenover het op de juiste manier inleveren van afgedankte apparaten. Als mensen zeker weten dat de grondstoffen van oude apparaten weer worden gebruikt voor nieuwe producten, dan gaan ze die ook daadwerkelijk inleveren voor recycling. En dat geldt volgens ons zeker ook voor kinderen.” Gied van Hoorn van Stichting LightRec deelt die mening. Hij zegt: “Kinderen leren spelenderwijs. Dit boek helpt hierbij. Al lezende leren kinderen om lampen en apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt en om afgedankte apparaten in te leveren voor reparatie of recycling. Jong geleerd is oud gedaan, dus stimuleren we graag het inleveren van e-waste met iets educatiefs.”.

E-waste goed inzamelen
Het boek gaat over Sanne. Een gewoon meisje dat op een dag ontdekt dat ze met elektrische apparaten kan praten. Dankzij deze speciale gave leert ze hoe belangrijk het is om elektrische apparaten te repareren of recyclen als ze stuk zijn. Ze besluit om zich te vermommen als Sanne SuperPower en zoveel mogelijk apparaten te redden, die uit onwetendheid of gemak verkeerd worden weggegooid in de kliko. Ook staan er voorbeelden in het boek van projecten die kinderen samen met hun ouders, klasgenootjes en leraren kunnen oppakken, zoals de jaarlijkse E-waste Race in de bovenbouw op scholen. Daarmee vormt dit boek een waardevolle aanvulling op het duurzaamheidonderwijs op basisscholen.

Over de Nationale Recycleweek
De Nationale Recycleweek is een gezamenlijk initiatief van producenten, gemeenten, retailers, afvalsorteerders- en verwerkers. In deze week worden allerlei acties georganiseerd om consumenten te stimuleren om hun afgedankte apparaten in te leveren, zodat deze worden gerecycled. Een van de acties is het kinderboek. Het boek wordt in de Nationale Recycleweek gratis uitgedeeld bij de milieustraat, kringloopbedrijven en kinderboerderijen in ruil voor lampen of afgedankte kleine apparaten.

Over Stichting OPEN en Wecycle
Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Ons doel is om de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen we samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren we campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van onze 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land, zie www.wecycle.nl.