Mineralz garandeert veilige en schone secundaire grondstoffen

Vakbeurs Openbare Ruimte in het teken van circulaire economie

Mineralz, dochteronderneming van Renewi, presenteert op de Vakbeurs Openbare Ruimte zijn assortiment aan veilige en schone secundaire grondstoffen.

Voor Mineralz staat de vakbeurs in het teken van de circulaire economie en geeft geheel op eigen wijze inzage in al zijn duurzame activiteiten en ontwikkelingstrajecten. Mineralz, dat in de markt ook bekend staat als Circular innovatorZ, biedt in het dagelijks leven zijn klanten met kennis, ervaring én hoge mate van betrokkenheid oplossingen om de risico’s voor milieu en volksgezondheid te verminderen en door waarde aan reststoffen te geven.

Voorbeelden hiervan zijn onder andere het ontwikkelingstraject voor de toepassing op keramische producten als ook de duurzame tegel. De basis van de grondstoffen zijn bodemassen. Dit zijn de verbrandingsresten van het (huishoudelijk) restafval uit een afvalenergiecentrale.

Mineralz heeft in samenwerking met Studio Mixtura grondstoffen ontwikkeld waarmee tegels en oud servies voorzien kunnen worden van een glazuurlaag, wat het serviesgoed een tweede leven geeft. Mineralz heeft dit onder de naam FORZ®Glaze op de markt gebracht.

FORZ®Glaze bestaat uit secundaire grondstoffen waarmee het conventionele glazuur wordt vervangen. Paul Dijkman, directeur Mineralz: “Dit reduceert het gebruik van primaire grondstoffen en maakt het eindproduct circulair. Het is geschikt voor zowel fijne als grove keramische producten waarbij kleur en glans op maat te leveren zijn door aanpassingen in het productieproces. Daarbij geldt als vanzelfsprekend dat de producten met FORZ®Glaze geschikt zijn voor consumentendoeleinden en voldoen aan alle eisen. Ze zijn zo schoon en veilig dat je ervan kan eten en drinken.”

Mineralz levert de grondstoffen voor de eerder geïntroduceerde duurzame tegel, die net zo schoon en veilig is als een ‘normale’ stoeptegel. Hiervoor ontwikkelde Mineralz een proces waarbij bodemassen worden verwerkt tot FORZ®Toeslagmateriaal, een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger. Dijkman legt uit: “Gemiddeld blijft er in Nederland per inwoner per jaar zo’n 150 kilo aan huishoudelijk restafval over. Dat is na afvalscheiding, dus zonder GFT, glaswerk of papier. In verbrandingsinstallaties wordt dit huishoudelijk restafval verbrand waarna de bodemassen naar Mineralz worden gebracht. Waardevolle grondstoffen die door huishoudens niet apart zijn gescheiden, worden teruggewonnen en kunnen opnieuw worden ingezet. De opwerking van deze bodemassen start met het terugwinnen van metalen, zoals koper en aluminium. Wat overblijft is een zogenaamde minerale fractie, die door middel van een wasproces geschikt wordt gemaakt voor de toepassing in betonwaren. Het resultaat is FORZ®Toeslagmateriaal; een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger waarmee de tegel wordt gemaakt.”
Mineralz ondersteunt partijen waaronder diverse gemeentes in het behalen van de recyclingdoelstellingen en levert een concrete circulaire bijdrage met de inzet van secundaire materialen. Zo biedt het onder andere oplossingen gericht op een duurzame infrastructuur en koppelt het Urban Mining en circulariteit aan de reststoffen van een gemeente waarmee het een link legt naar het gebruik van duurzame alternatieven. De Vakbeurs Openbare Ruimte vindt plaats op 2 en 3 oktober in de Jaarbeurshal te Utrecht. Mineralz is tijdens de beurs aanwezig met standnummer 4.5.18 in Hal 4 nabij de ontmoetingsplek Het Plein.