Minder vrachtwagenritten door slimme software: hoe technologie de Nederlandse afvalbranche verduurzaamt

De alarmerende conclusies uit het onlangs gepubliceerde IPCC-rapport benadrukken de noodzaak van verduurzaming. In Europa streven lidstaten er dan ook naar om in 2030 wel 55% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Het optimaliseren van de verwerking van afval speelt hierin een cruciale rol. Het Ierse bedrijf AMCS heeft een technologie ontwikkeld waarmee bedrijven op een slimmere, efficiëntere en meer gedigitaliseerde wijze afval kunnen verwerken en daarmee hun CO2-uitstoot terugdringen. Hoe gaat dat in zijn werk? Wij spraken Michael Nijland, PreSales Consultant bij AMCS over hun platform en Nederlandse succesverhalen.

(foto: van/via AMCS/Omnicom PR Group)

Intelligent platform vermindert CO2-uitstoot
Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Dat is de gedachte achter het cloud- en softwareplatform van AMCS. Nijland legt uit: ‘’Op basis van de processen van duizenden afval- en recyclingbedrijven over de hele wereld hebben we een cloud- en softwareplatform kunnen ontwikkelen. Hiermee kunnen we de efficiëntie van zo’n 200 à 300 Nederlandse klanten optimaliseren.’’ Het intelligente platform helpt bedrijven om de meest efficiënte route te kiezen, te digitaliseren, zo min mogelijk brandstof te verbruiken en de lading te optimaliseren. ‘’Op deze manier kunnen we met onze technologie de CO2-uitstoot van vele afval- en recyclingbedrijven aanzienlijk verminderen’’, aldus Nijland. En met succes: gebruikers van het platform melden een verminderde CO2-uitstoot van tot wel 30%.
Het van oorsprong Ierse bedrijf wordt door Enterprise Ireland geholpen met het internationaliseren van hun activiteiten door, onder andere, het delen van relevante contacten en aanspreekpunten. In Nederland is AMCS dan ook warm ontvangen, vertelt Nijland. “De Nederlandse afvalbranche staat erg open voor onze innovatieve oplossingen en optimalisatiemogelijkheden.’’ Ook Enterprise Ireland is blij met de samenwerking. ‘’AMCS is een voorbeeld van het soort Ierse bedrijf dat we graag helpen om internationaal te groeien. Hun innovatieve oplossingen helpen bedrijven wereldwijd om duurzame stappen te zetten en hun CO2-uitstoot te verminderen.’’

Duurzame innovaties in de Nederlandse afvalbranche
Hoe zien deze innovatieve oplossingen eruit in de praktijk? Nijland licht toe: ‘’Doordat Nederland zo dichtbevolkt is, is de afvalmarkt vrij gevorderd. We werken hier bijvoorbeeld veel met ondergrondse afvalcontainers.” Nijland noemt het voorbeeld van Twentemilieu: “Bij het ophalen van afval uit containers kwamen de vuilnismannen regelmatig halflege bakken tegen. Dat is zonde van alle overbodige ritten. Door een slim systeem dat ultrasone golven in de containers gebruikt, meten zij precies hoe vol de containers zijn. Pas als de containers bijna vol zijn, komt het afvalbedrijf langs om de containers te legen. Dit bespaart hun heel veel ritjes.” Door deze innovatie haalt Twentemilieu nu anderhalf keer meer afval op per uur dan voorheen.

Als tweede voorbeeld noemt Nijland De Meerlanden, een bedrijf dat industrieel afval ophaalt en verwerkt in Noord- en Zuid-Holland. Zij gebruiken de back-office software en app van AMCS als oplossing om hun factureringssysteem te verbeteren en milieubewuster te werken. ‘’De innovatie bij de Meerlanden heeft bijvoorbeeld het hele administratieve proces van containerinzameling geautomatiseerd.  Zo kan het stuurprogramma nu zelfstandig een extra verzameling of andere ongeplande taak uitvoeren,’’ aldus Nijland. Dat heeft een dubbele milieuwinst: een efficiënter proces met een 25% snellere facturering, en een werkwijze die 100% papierloos is.

Het succes van AMCS laat zien dat er ook binnen de afvalsector een groot aantal mogelijkheden bestaan om te verduurzamen en bij te dragen aan de wereldwijde uitdaging die klimaatverandering heet.