Milgro onderwijst de jeugd

Tijdens de ‘Voortgezet Onderwijs Week’ op basisschool De Paradijsvogel, heeft Laurens Groen, CEO Milgro, kinderen van groep 8 lesgegeven in Economie & Duurzaamheid. “Juist de jeugd heeft de potentie om de wereld te veranderen en mee te werken aan de transitie naar een circulaire economie,” aldus Laurens Groen. “Een ander publiek dan ik normaal heb, maar dezelfde belangrijke boodschap.”

Doceren over het nut van duurzaamheid is belangrijk voor de bewustwording en betrokkenheid van kinderen. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. “Wanneer kinderen weten welk effect het heeft als je afval goed scheidt en wat de impact is van plastic in de zee, dan zijn de meeste direct betrokken. Ze zijn enthousiast om hun steentje bij te dragen door bijvoorbeeld afval op te ruimen en te scheiden, maar komen ook al snel met handige en creatieve oplossingen om nog duurzamer te leven,” volgens Groen.

Tweede aarde
“Er leven 7 miljard mensen op aarde en dat heeft een grote invloed op de beschikbaarheid grondstoffen. Als we op deze manier blijven doorgaan is er een tweede aarde nodig en die is er niet,” legt Groen de leerlingen uit. De boodschap van Groen, ondersteund door beelden van afvalbergen in India en de plastic soup in de oceanen en, dichter bij huis, van kauwgom op het schoolplein en plastic tasjes op straat, is dat we netjes moeten omgaan met afval en dat je dat ook thuis kan doen. We moeten niet minder slecht doen, maar meer goed doen.

Bewustwording
De leerlingen van groep 8 luisteren aandachtig en zijn erg begaan met het onderwerp. Feline vindt het een erg belangrijke les: “Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden. De foto van de surfer in de plastic soup vond ik een heftig beeld.” Ook Laura is onder de indruk: “Het is goed om dit te laten zien, want van sommige dingen was ik me niet bewust”. Linde heeft vooral iets geleerd van de omvang van voedselverspilling: “Dat we 1/3 weggooien van ons eten is best veel.” Juf Manon merkt op dat de kinderen zich meer en meer bewust worden van de omgeving en dat de les van Groen het belang van duurzaamheid nogmaals benadrukt.