Mijlpaal Orgaworld Drachten: 100.000 ton compost voor Veenbaas

Veenbaas Potgrond BV uit Drachten neemt al jaren compost af van Orgaworld. Dit jaar bereiken beide bedrijven – ook nog eens buren van elkaar – een mijlpaal: de teller staat in totaal op 100.000 ton compost. “Het onderstreept de goede relatie tussen beide bedrijven en wij gaan er de komende tien jaar ook weer voor,” zegt Albert Dortmans van Orgapower, de verkoopmaatschappij van Orgaworld. “Orgaworld en Veenbaas zijn eigenlijk een twee-eenheid; beide bedrijven kennen elkaar door en door.”

Veenbaas, ooit begonnen als turfsteker, is producent en leverancier van potgrond op basis van veen. Het bedrijf levert voor zowel de consumentenmarkt, groothandel, hoveniers en groenbedrijven. Het heeft eigen merken en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van private labels. “Holland groeit op Veenbaas”, is de slogan van het bedrijf, dat in 1967 is opgericht. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. “Wij maken onze producten op een locatie van ruim 40.000 m2 in één van de meest moderne fabrieken van Europa. Kwaliteit, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hoog in het vaandel,” zegt directeur Wim Veenbaas. “Om onze ambities te kunnen verwezenlijken en onze klanten optimaal van dienst te zijn, hebben wij een stuk grond van 25.000 m2 bijgekocht. We willen zoveel mogelijk door het jaar heen blijven produceren en een buffer opbouwen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.”

Over de relatie met Orgaworld Drachten is Veenbaas zeer te spreken. “Orgaworld levert voor ons de beste compost. Wij stellen nogal hoge eisen, maar Orgaworld garandeeert maatwerk: de compost mag niet te jong zijn en niet teveel geur verspreiden. Daarnaast mag het ook niet te zwaar zijn want het moet nog vervoerd worden in zakken naar de consument. En het aantal zakken op een pallet is weer van belang voor het gewicht tijdens vervoer. We zijn veeleisend, maar Veenbaas heeft een naam hoog te houden. We zijn in elk geval blij met het product van Orgaworld en vertrouwen op voortzetting van de samenwerking.”

Bij Orgaworld in Drachten worden de wisselende stromen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) met een grote groenafvalcomponent in de PACOM-installatie (Procesmatige Aerobe COMpostering) verwerkt tot hoogwaardige compost voor uiteenlopende agrarische doeleinden. Deze installatie was aanvankelijk gebouwd voor de verwerking van 25.000 ton GFT-afval per jaar, maar is uitgebreid tot een capaciteit van 75.000 ton op jaarbasis.