MBO 1 en 2 specifiek voor milieustraatmedewerkers zijn een groot succes

Afgelopen maand zijn de eerste drie groepen MBO 2 van start gegaan specifiek voor milieustraatmedewerkers.

MBO AMBOR zijn erkende allround beroepsopleidingen voor de sector Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte met nu ook een opleiding die specifiek gericht is op het vak van de milieustraatmedewerker.

Voor MBO 1 bestaat sinds september 2013 de richting ‘Milieustraat’ en per januari 2016 is er dus voor MBO 2 de richting ‘Afvalbeheer’ met de keuzedelen ‘Specialisatie Milieustraat en Afvalstromenkennis’ en ‘Van Afval Naar Grondstof’ in het lesprogramma. Deze specialisatie is een gezamenlijk initiatief van grote gemeentelijke diensten en toonaangevende overheids NV’s.

AEB Amsterdam , Avalex, Cyclus, GAD, Gemeente Almere, Gemeente Rotterdam, ROVA en Stadswerken Utrecht hebben eerder al de keuze gemaakt om hun milieustraatmedewerkers op te leiden binnen de MBO 1 ‘Milieustraat’. En de medewerkers van ACV, AEB Amsterdam, Avalex, Avri, Dar, Gemeente Almere, Gemeente Rotterdam, Meerlanden, ROVA, Spaarnelanden, Stadswerken Utrecht en de ZRD zijn inmiddels gestart met de MBO 2 van deze opleiding. En er staan nog veel medewerkers op de wachtlijst voor deze specifieke beroepsopleiding.

SPA groep uit Bodegraven heeft samen met Savantis, NVRD, WenB, Stadswerk en AbvaKabo deze ontwikkeling mogelijk gemaakt. De uitvoering van de opleiding wordt door SPA Groep en Aventus verzorgd. Begin 2017 zullen naar verwachting de eerste MBO-2 diploma’s voor de milieustraatmedewerkers worden uitgereikt.

Tijdens de aftrap van één van de groepen, waarbij alle leerlingen hun handtekening onder de onderwijs- en praktijkovereenkomsten gezet, sprak Wouter Koenderman, Algemeen Directeur ACV-groep en voorzitter van het O&O-fonds AMb de groep toe en benadrukte dat het heel bijzonder is dat de meeste leerlingen er midden in hun loopbaan zelf voor gekozen hebben om de schoolbanken in te gaan en dat dit een geweldige ontwikkeling is voor iedereen persoonlijk, maar zeker ook voor de branche.