Matrassenrecycler Nanne Fioole overleden

Op maandag 8 mei is Nanne Fioole (73), de oprichter van het recyclingbedrijf Retourmatras, overleden. Hoewel hij al enige tijd ernstig ziek was, bleef hij tot het laatst actief in zijn bedrijf.

Fioole begon zijn carrière als loodgieter in Nieuwerbrug, maar hij had grote ambities. Ongeveer vijftien jaar geleden realiseerde hij zich dat het verbranden van matrassen absurd en schadelijk voor het milieu was. In 2011 opende hij de eerste recyclingfabriek in Lelystad, uitgerust met zijn eigen ontwikkelde machinepark. Later volgden er nog drie fabrieken in Alphen, Zeeland en Etten Leur.

Retourmatras wist de samenwerkingen aan te gaan met de Zweedse meubelgigant Ikea en het recyclingbedrijf Renewi. Uit een matras worden staal, schuim (voor kunststofmatten) en gesponnen textiel teruggewonnen, waardoor uiteindelijk slechts 6 à 7 procent daadwerkelijk afval overblijft.

Vorig jaar ontving Fioole de duurzaamheidspluim van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Bij de uitreiking zei wethouder Jan Leendert van den Heuvel: “Nanne Fioole laat zien dat je met doorzettingsvermogen, visie en durf een verschil kunt maken voor een duurzame wereld.”

Ondanks zijn succes bleef Fioole altijd bescheiden. In een interview met het AD Groene Hart in 2019 zei hij: “Ach, ik ben maar een uit de klei getrokken boertje uit Nieuwerbrug. Ik ben geen commercieel figuur.” Desondanks wist hij nichemarkten te ontdekken en als ondernemer ermee aan de slag te gaan. Hij zei destijds: “Zoiets kan een enorm succes of een grote mislukking worden. Ik zoek graag uitdagingen op; ik ben geen volger. Maar ik geef toe dat ik wel eens wakker heb gelegen. Na 12 uur werken, om 6 uur ’s ochtends nog telefoontjes aan te nemen om te horen welke rekeningen nog openstaan. We hebben ook zulke tijden meegemaakt.”

Met Retourmatras wist Fioole een belangrijke leemte in hergebruik op te vullen. Met drie bedrijven bereikte het bedrijf in 2020 een verwerkingscapaciteit van meer dan een miljoen matrassen. Het verwerken van een miljoen matrassen resulteert in een besparing van 40.000 ton CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 auto’s die 15.000 kilometer per jaar rijden.

In 2010 startte Nanne Fioole met Retourmatras, nadat hij decennialang als recyclingexpert actief was. Destijds stond hergebruik nog maar net in de belangstelling. In de loop der jaren heeft het overkoepelende moederbedrijf, genaamd Westwoude, recyclingprocessen ontwikkeld voor diverse materialen, waaronder autobanden, spoorbielzen, vloerbedekking en gipsplaten.

Afscheidsceremonie vrijdag 12 mei
Op vrijdag 12 mei 2023 vindt de afscheidsceremonie plaats om 13:00 uur op Fort Wierickerschans in Bodegraven (parkeren Weijpoort 4 in Nieuwerbrug aan den Rijn). Na deze plechtigheid wordt Nanne begeleid naar zijn laatste rustplaats op begraafplaats Vredehof in Bodegraven. Vanaf 16:00 uur is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen bij restaurant ’t Zwaantje, Dammekant 48 in Bodegraven. De familie geeft de voorkeur aan een informeel samenzijn. Als relatie of bekende van Nanne bent u van harte welkom.