Markt Recycling PMD-Bedrijfsafval in ontwikkeling

De mogelijkheden voor de recycling van PMD-bedrijfsafval nemen toe door de uitbreiding van sorteercapaciteit op korte termijn. Op dit moment zijn er beperkte mogelijkheden voor bedrijven om hun PMD-verpakkingsafval gescheiden in te zamelen en te laten recyclen. SUEZ, Milieu Service Nederland, Attero en Circwinn bieden dit als dienst aan. Nascheiding van PMD-verpakkingsafval is mogelijk bij Attero of Van Happen als de inzamelaar een verwerkingscontract heeft afgesloten met één van deze bedrijven.

Een groeiend aantal bedrijven in Nederland is op zoek naar mogelijkheden om het afval van verpakkingen van kunststof, metaal en/of drankenkarton (PMD-afval) te recyclen. De belangrijkste reden voor bedrijven om PMD te scheiden is tweeledig. Allereerst vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarnaast vanwege een positief imago: het verwachtingspatroon van klanten en medewerkers is dat een organisatie PMD gescheiden inzamelt met als doel het te recyclen.

Echter, de bedrijven die de ambitie hebben om PMD-afval te laten recyclen lopen er tegenaan dat afvalinzamelaars deze dienst beperkt aanbieden én vaak tegen hogere kosten.

De verwachting is dat in het komend jaar 15 à 25 kiloton extra sorteercapaciteit beschikbaar komt in Nederland. In 2020 zal nog eens 100 kiloton sorteercapaciteit worden gerealiseerd voor PMD. De prognose is dat dit leidt tot een verschuiving van tonnages tussen bestaande en nieuwe sorteerinstallaties. Hierdoor komt er voor bedrijfsmatig PMD-afval meer ruimte. Deze ontwikkeling gaat ervoor zorgen dat marktpartijen meer PMD-afval gaan verwerven, waaronder ook PMD-afval van bedrijven.

Marktverkenning
In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Royal HaskoningDHV een marktverkenning uitgevoerd naar de inzameling, sortering en recycling van PMD-verpakkingsafval dat vrijkomt bij bedrijven en organisaties. Deze marktverkenning is uitgevoerd in het kader van het programma “Voorkom en recycle PMD-verpakkingsafval van bedrijven”.

Uit deze marktverkenning blijkt dat bedrijven momenteel een aantal opties hebben om hun PMD-afval goedkoper te kunnen recyclen. Hiervoor gelden de volgende aanbevelingen:

  • Bedrijven dienen uitsluitend producten met goed recyclebare verpakkingen aan te schaffen;
  • Bedrijven dienen bij de bron uitsluitend goed recyclebare verpakkingen te scheiden, en
  • Via samenwerking met andere bedrijven kunnen de hoge logistieke kosten worden verminderd door schaalgrootte.

In het uitgebreide rapport dat de huidige marktsituatie beschrijft, is er ook aandacht voor bedrijven die zelf aan de slag willen met PMD-afval. Hiervoor heeft Rijkswaterstaat een leaflet opgesteld waarin de meest gestelde vragen worden beantwoord voor bedrijven die hiermee aan de slag willen.

U vindt het rapport en de leaflet op de website PMDbedrijfsafval

Rijkswaterstaat en PMD-bedrijfsafval
Rijkswaterstaat werkt aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. In 2030 willen we daarom de helft minder primaire grondstoffen gebruiken én volledig circulair werken. De afkorting PMD staat voor: plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Rijkswaterstaat wil met het programma “Voorkom en recycle PMD-bedrijfsafval van bedrijven” bedrijven en organisaties helpen om minder restafval te produceren en meer te recyclen. Dit is een onderdeel van het programma VANG Buitenshuis. Voor de onderdelen “Gedragsbeïnvloeding” en “Preventie en hergebruik” (binnen het programma PMDbedrijfsafval) is het nog mogelijk tot 15 december projectvoorstellen in te dienen bij Rijkswaterstaat.