Maar 40% van de Nederlanders doet aan afvalscheiding buitenshuis

World Environment Day 2021: Europese Recycling Tour Every Can Counts van start in Vondelpark Amsterdam

(foto: van/via Every Can Counts/PRESSURE)

zaterdag 5 juni is het World Environment Day en gaat Every Can Counts (ECC) van start met de European Recycling Tour 2021 in maar liefst 15 landen en op 18 verschillende locaties in Europa. Every Can Counts is een recycling-‘awareness’-programma dat zich vooral richt op de recycling van de ‘on-the-go’ gebruikte blikjes. Van stranden en stadspleinen tot parken en winkelstraten lopen in heel Europa op 5 juni kleine ECC-teams met kleurrijke rugzakken rond met maar één missie: mensen aanmoedigen om openbare buitenruimtes schoon te houden en hun drankblikjes te recyclen. Om Nederlanders bewust te maken en te inspireren voor een meer circulaire economie wordt op zaterdag 5 juni het startschot gegeven in het bekendste park van Nederland: het Vondelpark in Amsterdam!

Buitenshuis recyclen we helaas minder
Tijdens de coronapandemie zijn we ons meer bewust geworden van het belang van buitenruimtes als ‘toevluchtsoorden’ voor ontspanning en lichaamsbeweging. Maar we hebben helaas ook gezien dat er sprake was van relatief veel zwerfafval op plekken waar veel mensen samenkwamen. Dat betekent dat we het belang van recycling in het algemeen, en buitenshuis in het bijzonder, nog meer moeten benadrukken. Uit recent onderzoek uitgevoerd door Every Can Counts in 2020 bleek dat 78% van de Nederlandse respondenten hun drankverpakkingen thuis altijd of vaak in de juiste afvalbak gooien, maar slechts 40% zei dat ook te doen buitenshuis. Bijna 20% van de respondenten wijt dit aan een gebrek aan afvalbakken voor recycleerbare verpakkingen in de openbare ruimte en áls die er al staan zijn ze vaak vol. Tegelijkertijd wil bijna de helft van de Nederlanders graag meer afvalbakken zien op openbare plekken zoals parken, het strand of op wandelpaden.

Heel Europa moet drankblikjes gaan recyclen!
De eerste Europese Recycling Tour van Every Can Counts vindt plaats in diverse Europese steden en speciale locaties zoals Amsterdam, Athene, Belgrado, Boekarest, Boedapest, Dublin, Genua, de Baai van Kotor, Krakau, Ljubljana, Madrid, Manchester, Montpellier, Praag, Siófok, Thessaloniki, Wenen en Wroclaw. Op ludieke wijze wordt de openbare ruimte in het zonnetje gezet met verschillende activiteiten, zoals openluchtspelletjes, dansacts en het ondertussen beroemde kunstwerk van blikjes in de vorm van een regenboog. In het Amsterdamse Vondelpark zal het ECC -team benadrukken dat het schoonhouden van de openbare buitenruimte een gezamenlijk belang is waaraan iedereen kan bijdragen. Juist de kleinste alledaagse handelingen, zoals het scheiden van afval in de juiste afvalbak, helpt ons al op weg naar een gezonder en duurzamer leven.

Every Can Counts is trots dat haar Europese Recycling Tour in zo veel landen op hetzelfde moment wordt uitgerold en dat Nederland daar bij zit. David Van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts Europa: “World Environment Day is een geweldige kans om mensen te inspireren om hun gebruikte blikjes in de juiste afvalbak te gooien en bij te dragen aan onze doelstelling om 100% recycling te bereiken. Door de recycling van blikjes wordt tot 95% energie bespaard en een vergelijkbare hoeveelheid uitstoot van schadelijke broeikasgassen voorkomen. Het recyclen van blikjes is een belangrijke bijdrage aan het bereiken van een meer duurzame samenleving.”

Op zaterdag 5 juni staat het ECC European Recycling Tour Team klaar om op anderhalve meter afstand de mensen in het Vondelpark in Amsterdam aan te moedigen om de omgeving schoon te houden en de gebruikte drankblikjes in de rugzakken te stoppen voor recycling. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een korte enquête waarbij prijzen gewonnen kunnen worden. Ook worden mensen opgeroepen om hun ‘recyclingverhalen’ te delen op social media, graag met de hashtag #EuropeanRecyclingTour2021!