Zwerfafval is een groot en kostbaar probleem voor gemeenten. Om zwerfafval te verminderen, milieuschade te voorkomen en het netjes weggooien van afval te stimuleren, heeft ANDC het lumineuze idee ontwikkeld  van een zelfvoorzienende lichtgevende afvalbak. De Bammens Superpole afvalbak van VConsyst is dankzij een patroon van zacht licht beter zichtbaar in het donker.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schreef Dijksterhuis & van Baaren in 2020 een adviesrapport over de aanpak van zwerfafval in de openbare ruimte. Eén van de aanbevelingen was dat het kansrijk is om de zichtbaarheid van afvalbakken in het donker te vergroten. Daardoor worden afvalbakken beter vindbaar op minder verlichte locaties. Wat begon als een conceptueel idee op het ANDC-kantoor in Nijmegen, resulteert na een intensief ontwikkeltraject door ANDC en VConsyst en met input van gedragspsychologen in een nieuw interessant concept: de lichtgevende afvalbak Lumipole. Inmiddels zijn de eerste prototypes uitvoerig getest. De Lumipole zal naar verwachting in Q2 van het komende jaar geleverd kunnen worden.

Zwerfaval na zonsondergang
Luuk Bos, senior gedragsonderzoeker van Dijksterhuis & van Baaren: “We hebben de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar zwerfafval. Uit onze analyses bleek dat veel van het zwerfafval na zonsondergang ontstaat. Dit komt doordat mensen zich anoniemer voeler in het donker. Daarnaast is het simpelweg ook moeilijker om afvalbakken te vinden. Een lichtgevende afvalbak valt op in het donker en is daarom kansrijk om zwerfafval tegen te gaan”.

Positieve feedback
Doordat de afvalbak zelfvoorzienend licht geeft vanaf de schemering triggert dit het gewenste gedrag in het onderbewustzijn van voorbijgangers om afval ín de prullenbak te gooien in plaats van op de grond. Bovendien geeft de Lumipole positieve feedback in de vorm van groen licht wanneer iemand er afval in gooit. Want positieve feedback stimuleert afval weggooien en helpt daarmee actief zwerfafval te verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Met alle positieve gevolgen voor een prettiger en veiligere omgeving voor mens en dier.

Bijdragen aan zwerfafvalreductie
De lichtgevende afvalbak vormt daarmee een slimme toevoeging die gemeenten helpt hun beleidsdoelstellingen op het gebied van zwerfafvalreductie in de openbare leefomgeving te behalen.