Leerlingen Oranje Nassau School in Badhoevedorp scheiden afval in de klas

Vanaf begin maart scheiden alle leerlingen en docenten van de ONS (Oranje Nassau School) in Badhoevdorp op school hun afval. De nieuwe wethouder Ruimtelijke ordening, Milieu en Agrarische zaken Mariëtte Sedee, heeft vandaag tijdens het feestelijke kick-off moment het officiële startsein gegeven voor dit duurzame initiatief.

Met de start van het recycle-educatieprogramma van Meerlanden is de ONS de twaalfde school in Haarlemmermeer die vier afvalstromen in de klas scheidt; groenafval, papier, plastic & drinkpakjes en restafval. “Wij vinden duurzame omgang met grondstoffen belangrijk voor de toekomst en wij gaan hier nu meteen mee aan de slag! Het milieu kan namelijk niet wachten.” aldus een trotse directrice Yvonne Woestenburg.

Wethouder Mariëtte Sedee was vandaag de quizmaster en liet kinderen voor goede antwoorden rennen tijdens een “ren je rot” spel. “Wat goed dat jullie meedoen met afval scheiden! Wat we niet scheiden wordt verbrand en dat is zonde. Grondstoffen raken op terwijl wij meer dan de helft van de weggegooide spullen kunnen hergebruiken of uit elkaar halen en de onderdelen en materialen opnieuw gebruiken. Door goed scheiden hoeven we dus minder nieuwe kostbare grondstoffen aan te boren.”

NMCX Centrum voor Duurzaamheid heeft voor de leerlingen een lesdag rondom recycling georganiseerd zodat ze nu precies weten wat recycling is en hoe dat in de klas werkt.

Over het recycle-educatieprogramma
In 2013 werd het recycle-educatieprogramma voor basisscholen geïnitieerd. Dit programma is een samenwerking tussen scholen, de gemeente Haarlemmermeer, NMCX en Meerlanden met als doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten. Binnen dit concept worden twee belangrijke aspecten rondom afval scheiden verbonden – logistiek en educatie. Het afval uit alle klassen wordt gescheiden in verschillende stromen in gekleurde afvalbakken: groenafval, papier, plastic & drankkartons en restafval. Bij de school wordt dit afval vervolgens gescheiden opgehaald zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Binnen het programma krijgen alle klassen daarnaast onderwijs over afval, grondstoffen en energie.

De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden, ofwel te recyclen. Zij voeden op hun beurt hun omgeving weer op.