In een gezamenlijke missie om te bouwen aan een circulaire textielketen, gaan Dobbi en Stichting UPV Textiel een langdurige samenwerking aan. Vanaf de zomer kunnen consumenten hun gebruikte kleding eenvoudig inleveren via supermarkten en andere drukbezochte Dobbi-PostNL servicepunten. Zo wordt kledinginzameling toegankelijker én aantrekkelijker voor een breed publiek. Door de inzet van Dobbi servicepunten -die gebruik maken van het logistieke netwerk van PostNL- wordt het aantal inzamelpunten vergroot, worden nieuwe doelgroepen bereikt en ontstaat een schaalbaar systeem met veel groeipotentieel. In juli start een pilot bij de eerste 200 Dobbi-PostNL-locaties. Bij succes wordt de dienst gefaseerd uitgebreid naar alle 800 Dobbi-PostNL-punten, met als doel op de lange termijn een landelijk dekkend netwerk van 3.500 inleverpunten te realiseren.

Meer gemak en nieuwe doelgroepen bereiken
Meer dan vijftig procent van het afgedankte textiel verdwijnt nog altijd in het restafval. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting UPV Textiel. Een belangrijke oorzaak: de huidige inzamelmethoden weten lang niet alle consumenten te bereiken. Tegelijkertijd blijkt uit hetzelfde onderzoek dat gemak een doorslaggevende rol speelt: 86% van de consumenten is bereid maximaal vijftien minuten te reizen om kleding in te leveren – mits het hen makkelijk wordt gemaakt. De nieuwe inzamelpunten van Dobbi-PostNL bij supermarkten en servicepunten sluiten daar naadloos op aan. “Door textielinzameling te koppelen aan een bestaand winkelnetwerk maken we het inleveren van kleding zo makkelijk mogelijk voor de consument,” zegt Maurits Tiethoff, medeoprichter van Dobbi. Doordat kleding in een schone winkelomgeving wordt ingeleverd, blijft de kwaliteit van het textiel hoger. Dit vergroot de kansen op hergebruik.

Innoveren en bewustwording creëren
“Om de UPV-doelen te bereiken moeten we substantieel meer en beter gescheiden textiel inzamelen”, zegt Sekhar Lahiri, directeur bij Stichting UPV Textiel. “In de pilot met Dobbi kunnen we testen of de inzameling op high-traffic locaties, gecombineerd met gerichte voorlichting, bijdraagt aan de kwaliteit van het ingezamelde textiel. Zo kunnen we beter bepalen of deze aanpak leidt tot een hoger aandeel ingezameld textiel dat geschikt is voor hergebruik in Nederland. De komende tijd gaan we samen leren hoe we deze het beste kunnen opschalen, nieuwe doelgroepen bereiken en verder invulling kunnen geven aan de UPV-doelstellingen voor hergebruik en recycling in Nederland.” “Onze ambitie is om deze dienst landelijk uit te rollen en samen met Stichting UPV Textiel te blijven innoveren,” zegt Ruben van Pelt, medeoprichter van Dobbi. Daarnaast zullen de partijen zich samen inzetten om bewustwording bij consumenten te vergroten. Door kleding te doneren bij de servicepunten kunnen consumenten actief bijdragen aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Samen werken de betrokken partijen aan een circulaire textielketen waarin hergebruik en recycling centraal staan.

Samen circulair
Dobbi – in 2024 uitgeroepen tot het meest duurzame textielreinigingsbedrijf ter wereld, zet vol in op circulaire oplossingen zoals reiniging, reparatie en hergebruik. De samenwerking met Stichting UPV Textiel, vertegenwoordiger van meer dan 900 producenten, draagt direct bij aan de doelstellingen van de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) Textiel. “Met deze samenwerking krijgen consumenten toegang tot een nieuw en effectief inzamelkanaal,” zegt Sekhar Lahiri, directeur van Stichting UPV Textiel. “Doordat we samenwerken met erkende verwerkers, krijgen we beter inzicht in de kwaliteit én innovatieve verwerking van ingezameld textiel. Zo helpen we producenten om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen én dragen we samen bij aan transparantie in de textielketen.”