Zo’n vierhonderd ingehuurde specialisten werken deze weken mee aan het jaarlijks onderhoud van de REC. Van steigerbouwers, lassers, metselaars tot technische specialisten en IT-ers. De moderne high-tech afvalinstallatie in Harlingen krijgt zijn jaarlijkse APK, en daar komt heel wat bij kijken. Technisch en logistiek. Helemaal in corona-tijd. De REC gaat vrijdag 9 april uit bedrijf en verwacht wordt dat er in de eerste week van mei weer opgestart gaat worden.

(Foto: van/via Omrin)

Cor Jonkman is veiligheidscoördinator voor Omrin bij de REC: “Vorig jaar viel de onderhoudstop middenin de eerste corona lock-down. We hebben dus al een stevig en succesvol draaiboek. Alles volgens de RIVM-regels, inclusief sneltesten. De vorige keer is prima verlopen, zonder maar één besmetting. Daar waren we hele blij mee, omdat alles toen nieuw was. Nu kunnen we mooi gebruik maken van die ervaring. Dus duidelijke richtlijnen, routes, tijdslot en sneltesten. We besteden ontzettend veel extra aandacht aan de veiligheid en gezondheid, van mens en machines. Je kunt het nooit 100% garanderen, want het is mensenwerk, maar met deze maatregelen hebben we een extra slot op de deur. En daarbij merk je dat de aannemers en onderaannemers tegenwoordig ook eigen strenge corona-regels hebben. Dat haakt prachtig op elkaar in.”

Bubbel
Cor vervolgt: “Verschillende bedrijven die hier komen werken, de contractors, komen uit Duitsland en hebben soms ook weer andere nationaliteiten in dienst. Zo hebben we hier Duitsers, Belgen, Polen, Hongaren en Bulgaren. Echt van alles. Het is heel specialistisch werk, dus komt een aantal van ver. Hoewel we voor bepaalde klussen juist ook bedrijven uit de regio inhuren. Bijna iedereen heeft zijn eigen bubbel, naast de bubbel waarin wij als REC personeel al werken. De externen verblijven bijvoorbeeld ook in verschillende hotels en vakantieparken in de buurt, zodat ze onderling voldoende afstand hebben. Daar zijn we streng op.”

Mini-dorp
Direct naast de REC wordt een tijdelijk ‘contractorpark’ gebouwd, dat veel weg heeft van een mini-dorp. Uiteraard wordt er niet geslapen, maar er wordt wel 24/7 gewerkt. Met toegangsregistratie, teststraat en meertalige instructies. Er zijn eigen kleedruimtes, toiletten, kantines en catering. Met de ingehuurde aannemers en onderaannemers zijn duidelijke afspraken gemaakt. “Bij de REC zijn we het sowieso gewend om met strenge veiligheidsregels te werken, we hebben het hoogste veiligheidsregime. Voor de extra corona-maatregelen houdt BHV Fryslân toezicht. Zonder negatieve corona-test kom je niet binnen, en daarnaast hebben we ook zelftesten. Alle medewerkers die binnen de installatie werken, hebben een dagpas en een duidelijke sticker op de helm. We laten niets over aan het toeval.”

Menselijke maat
Hoofd Technische Dienst Appie Reitsema ziet de onderhoudstop met vertrouwen tegemoet. “Vorig jaar hebben we complimenten gekregen over onze aanpak. ‘Daar gaat het tenminste goed’ hoorden we regelmatig. De waardering is enorm, en de mensen komen daarom ieder jaar graag terug. Sommigen tekenen er direct weer op in! Ze zien het ook echt als hun installatie, die we samen weer tiptop in orde brengen. Daarbij hebben we een heel duidelijk beleid, maar met een menselijke maat. We moeten binnen een aantal weken samen een megaklus klaren. Dat kan alleen als je 100% op elkaar kunt vertrouwen en samenwerkt. En plezier hebt in je werk. Elkaar stimuleren, motiveren en het samen fixen. Door corona komt daar nog een extra uitdaging bij, maar net als vorige jaren kunnen we het zo prima aan. Juist nu!”

De jaarlijkse onderhoudstop van de REC in Harlingen start 9 april. Dan gaat de installatie tijdelijk uit bedrijf. De voorbereiding zijn al maanden in volle gang. Begin mei wordt de REC na onderhoud en grondige inspectie weer opgestart.