Jaarcongres EucoLight: Circulaire economie voor verlichting wordt realiteit

Het EucoLight-congres van 18 Europese inzamelsystemen voor verlichting vond dit jaar plaats in Nederland

Jaarcongres EucoLight brengt 70 professionals uit 18 landen bij elkaar
Tijdens het derde jaarcongres van EucoLight eind april in Sassenheim kwamen 70 professionals bijeen die in hun land de inzameling en recycling van verlichting organiseren. Delegaties van de inzamelsystemen uit 18 Europese landen spraken over de laatste ontwikkelingen in de recycling van afgedankte verlichting en over de transitie naar de circulaire economie, die momenteel in de sector plaatsvindt. LightRec organiseerde deze conferentie, die voor het eerst plaatsvond in Nederland.

Hoewel Europese wetgeving inzameldoelstellingen voor afgedankte verlichting oplegt, blijkt er nog steeds rek te zitten in het verbeteren van de inzamelresultaten, zo bleek tijdens de conferentie.Bijvoorbeeld door effectievere inzameling, het beïnvloeden van gedrag van consumenten en het aanpassen van beleid.

Led-recycling
Er is een toename van ledlampen in de afvalstroom van verlichting, maar deze vormt nu nog slechts 2% van de totale afvalstroom van verlichting in Europa. Dit komt door de lange levensduur van deze lampen (meer dan 10 jaar). Het betekent echter wel dat de industrie zich voor moet gaan bereiden op de verwerking van deze nieuwe afvalstroom. Daarom werden tijdens de jaarconferentie de allernieuwste technieken op het gebied van het recyclen van led gedeeld.

Gelijk speelveld is randvoorwaarde voor circulaire economie
Om een circulaire economie te realiseren is het creëren van een gelijk speelveld een belangrijke randvoorwaarde volgens de leden van EucoLight. De nieuwe, uitgebreidere eisen aan de producentenverantwoordelijkheid, afkomstig van de Europese Unie, worden door de aanwezigen dan ook zeer toegejuicht. Dit geldt ook voor de nieuwe mogelijkheden om bij online verkopen de regels na leven en het bestrijden van fraude in het WEEE-restitutiesysteem.

EucoLight Recycling Award
Ton Holtkamp (voorzitter van het Monitoringsberaad), Jan Vlak (directeur van Wecycle) en Gied van Hoorn (directeur van Stichting LightRec) informeerden het internationale gezelschap over de status van de WEEE Directive en de resultaten van de inzameling van verlichting in Nederland.

Ten slotte kreeg onder meer Nederland tijdens de conferentie een EucoLight Light Recycling Award overhandigd voor een project dat de inzameling van armaturen bij sloop- en renovatieprojecten bevordert.